Véget érhet a Netanjahu éra: Ganz elegendő támogatást szerzett a kormányalakításhoz

Avigdor Liberman csatlakozott az Egyesült (Arab) Listához, és a Munkapárt-Geser-Merec tömbhöz, így már 61 képviselő javasolja Beni Ganzot miniszterelnöknek Izraelben.

A Jiszráél Beitenu elnöke, Avigdor Liberman Beni Ganzot, a Kék-Fehér elnökét ajánlotta miniszterelnöknek, a Reuven Rivlin elnökkel vasárnap folytatott találkozóján – írja az Arutz7.

Liberman támogatásával Ganz 61 képviselő ajánlásához jutott hozzá a Kék-Fehér, a Munkapárt-Geser-Merec, a Jiszráél Beitenu és az Egyesült (Arab) Lista részéről, hogy lásson hozzá egy koalíció létrehozásához. Ezzel várhatóan Reuven Rivlin elnöktől is megkapja a kormányalakítási megbízatást.

Rivlin az ülést követően elmondta: „A matematika világos, ugyanígy Liberman egységre szólító üzenete, ezért találkozom Ganzcal és Netanjahuval, mielőtt átadom a megbízást”.

Az elnök Netanjahu és Ganzot közös találkozóra hívta ma este 7:30-ra, hogy megvitassák a koronavírus miatti vészhelyzet kezelését célzó nemzeti egységkormány felállításának lehetőségét.

Ha Ganz megkapja a kormány létrehozására vonatkozó felhatalmazást, valószínűleg kisebbségi kormányt kíván létrehozni, amely az Egyesült (Arab) Lista külső támogatásától függ majd.

Példátlan: az összes arab képviselő Ganzt ajánlja miniszterelnöknek

Az arab Egyesült Lista egésze hivatalosan benyújtotta a javaslatát Rivlin elnöknek, amihez valószínűleg Liberman is csatlakozni fog.