„Liberman, az izraeli választók kínzója, válaszokkal tartozik”

David Horovitz, a The Times of Israel alapító főszerkesztője véleménycikkben tette fel a kérdést, hogy ha Avigdor Liberman, a szekuláris jobboldali Jiszráel Béjténu párt elnöke tavaly áprilisban beállhatott volna Benjamin Netanjahu, szeptemberben pedig Netanjahu vagy Beni Ganz mögé, akkor miért kényszerítette az országot egy éves leállásra?

Mikor tavaly áprilisban a vallásos és jobboldali pártok 65 mandátumot szereztek a Knesszetben, Netanjahu nyugodtan hihette, hogy ő lesz a következő kormány feje – írja Horovitz. Azonban Liberman és pártja nem támogatták a kormánykoalíciót, mert szerintük a miniszterelnök az ultra-ortodoxok nyomása alatt állt. Csak akkor működtek volna együtt, ha az ultra-ortodox fiatalok sorozását megnövelik. Netanjahu megoldást keresett, de nem sikerült neki, és ezért inkább feloszlatta a parlamentet, nehogy ellenfele, Ganz próbáljon kormányt alakítani.

Horovitz szerint tehát Liberman egy egyáltalán nem lényeges törvény miatt kényszerítette az országot új választásra.

Tavaly szeptemberben Netanjahu és jobboldali szövetségesei 55 széket szereztek. Liberman ismét támogathatta volna Netanjahut, hiszen pártja megerősítette pozícióit, a Jiszráel Béjténu nyolc széket nyert. Liberman azonban még a Ganz-táborhoz is csatlakozhatott volna. Azonban a politikus egyik opció mellett sem döntött. Mint érvelt, egységkormányt akart, a vallásos pártok és az arabok nélkül, azonban ezt nem kapta meg, hiszen Ganz fő üzenete Netanjahu elűzése volt.

Se vele, se nélküle: Liberman mindenkit faképnél hagyott

Netanjahut és Ganzot okolja a kormányalakítási fiaskóért a Jiszráel Beiténu párt vezetője.

Márciusban pedig – bár a Likud a legerősebb párttá erősödött, és az arabok is korábban sosem látott mennyiségű képviselői helyhez jutottak – Liberman elfogadta Ganz ajánlatát, hogy az arabok által kívülről támogatott kormányban üljön. Liberman állítása szerint el akarta kerülni a negyedik választást, mint ahogyan korábban fogadkozott, hogy a harmadikat sem akarja – írja az izraeli szerkesztő véleménycikkében.

Jelenleg nem világos, hogy az Arab Lista teljes egészében támogatni fogja-e Ganz kormányalakítását. Ugyanúgy nem világos, hogy Ganz centrista pártja, a Kék-Fehér minden tagja el fogja-e fogadni az arabok külső támogatását. Horovitz szerint Liberman viselkedése sem megjósolható.

Ami bizonyos, hogy Liberman válaszokkal tartozik Izrael számára. Áprilisban támogathatta volna Netanjahut, szeptemberben pedig vagy Netanjahut, vagy Ganzot. Ha most Ganzot támogatja, akkor felelnie kell arra, hogy miért nem tett így szeptemberben. Horovitz szerint azonban Izrael általában is jobb politikusokat érdemel. Izraelt egészségügyi válság rázza meg – mint a világ többi részét – melynek kimenete nem ismert. Izraelnek ezért jól működő kormányra van szüksége. Netanjahu tárgyalása ráadásul egy hét múlva kezdődik, és Horovitz szerint nem világos, hogy saját tárgyalása vagy a koronavírus a valódi „vészhelyzet” számára. Ganz megígérte, hogy nem alakít kormányt az arabok támogatásával, most mégis ezt teszi. A „királycsináló” Liberman pedig „mindannyiunkkal játszik”.