Se vele, se nélküle: Liberman mindenkit faképnél hagyott

Avigdor Liberman szerdán bejelentette, hogy sem a jobboldali Likud, sem a centrista Kék-fehér párt kisebbségi koalícióját nem támogatja, egyúttal Benjámin Netanjahu miniszterelnököt (Likud), valamint Beni Ganzot, a Kék-fehér Párt vezetőjét tette felelőssé a kormányalakítási fiaskóért, és így várhatóan ismét választások lesznek Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Beni Ganznak éjfélkor jár le a kormányalakítási megbízatása, de mivel a Likud bevonásával nem sikerült koalíciót alakítania, és mivel Liberman pártja, az Izrael, a hazánk nélkül nem tud kisebbségi kormányt létrehozni, gyakorlatilag reménytelenné vált minden további próbálkozása. Ha a következő 21 napban senki sem tud maga mellé állítani legalább 61 törvényhozót a 120 fős parlamentben, akkor a jövő év elején újra megismétlik a választásokat Izraelben.

Megint választások lesznek Izraelben?

Összeolvad a Likud és az Új Jobboldal, Naftali Bennett lesz a védelmi miniszter.

Liberman szerdai sajtótájékoztatóján Ganzot és Netanjahut egyaránt hibáztatta, amiért nem alakítanak nagykoalíciós kormányt, ami Liberman követelése volt. Netanjahut azzal vádolta, hogy az egész Likudot az ultraortodox vallásos pártok túszává tette, Ganzot pedig azért ostorozta, mert nem fogadta el Reuven Rivlin elnök hatalommegosztási javaslatát a közös kormányzásra Netanjahuval.

Netanjahu felajánlotta Ganznak, hogy lássák el felváltva a miniszterelnöki posztot, és még abba is belement volna, hogy Ganz legyen a kormányfő a ciklus első felében, de csak azzal a feltétellel, hogy ha a parlament megszavazza azt a jogszabályt, amely mentességet biztosítana számára az ellene folyó korrupciós vizsgálatokkal szemben, de ezt Ganz nem fogadta el.

Liberman szerint Netanjahu elszabotálja az egységkormányt

A királycsináló szerepét játszó pártvezér szerint a kormányfőt túszul ejtették az ultra-ortodoxok, és önös politikai céljai érdekében belerángatná az országot egy harmadik választásba.

Az izraeli törvények szerint ha Ganz éjfélig nem jelenti be kormányának megalakítását, akkor 3 hétig a kneszet bármely képviselője kormányfővé válhat, ha sikerül maga mellé állítania a törvényhozók többségét. Ha ebben az időszakban sem születik új kabinet, akkor új választások várhatók februárban vagy márciusban.

Ganz faképnél hagyta Netanjahut

A Likud ragaszkodik ahhoz, hogy nem önálló pártként tárgyal, hanem csakis az általa megteremtett jobboldali-vallásos blokk nevében – s ez komoly kompromisszumot igényelt a volna a vallás és az állam kapcsolatának számos kérdésében.