Megint választások lesznek Izraelben?

Összeolvad a Likud és az Új Jobboldal, Naftali Bennett lesz a védelmi miniszter – miközben nem kizárt, hogy harmadszor is választások lesznek Izraelben.

Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök Likud pártja péntek délután bejelentette, hogy fúzióra készül az Új Jobboldal párttal, aminek vezetői, Naftali Bennett és Ajelet Saked anno a miniszterelnök mellett dolgoztak — írja az Új kelet.

Netanjahu ezenkívül pénteken felajánlotta a korábban általa menesztett ex-oktatási miniszter Naftali Bennettnek a védelmi miniszteri posztot, amit Bennett elfogadott, de ezt az ideiglenes kabinetnek még jóvá kell hagynia. Bennett beleegyezett, hogy a posztot csupán a következő kormány megalakításáig fogja betölteni.

Az Új kelet szerint Bennett aligha 5 hétre akarja betölteni a pozíciót, így az ajánlat elfogadása arra utal, hogy úgy véli, új választásokra kerül sor márciusban.

Mindeközben Beni Ganz, a Kék-Fehér vezetője egy Facebook-bejegyzésben azt írta, kétli, hogy Netanjahu Likud-pártja valóban érdekelt egy egységkormány megalakításában, ezért pártja alternatívákat keres egy ilyen koalícióra, de részletekkel nem szolgált.

Liberman szerint Netanjahu elszabotálja az egységkormányt

A királycsináló szerepét játszó pártvezér szerint a kormányfőt túszul ejtették az ultra-ortodoxok, és önös politikai céljai érdekében belerángatná az országot egy harmadik választásba.

A Kék-fehér szerint Netanjahu ahelyett, hogy a választók akaratának megfelelő kormányt támogatná, továbbra is a számára mentelmi jogot biztosító pártok blokkját erősíti – írja az MTI tudósítója.

Izraelt tavaly december óta átmeneti kormány irányítja, mivel akkor feloszlatta magát az utolsó olyan parlament, amely kormányt alakított soraiból. A kormányalakítással ezután ismét megbízott Netanjahunak ez nem sikerült sem az áprilisi, sem a szeptemberi választások után.

Október végén ezért Ganz kapott kormányalakítási megbízást Reuven Rivlin államelnöktől. Ennek lejártáig még tizenkét napja van.

Izrael háromfrontos harca: teljesen megbénulhat év végére az ország

Beni Ganznak nyolc hónap alatt sikerült, ami az elmúlt egy évtized alatt senkinek: komoly kihívás elé állítani Izrael miniszterelnökét.