Liberman szerint Netanjahu elszabotálja az egységkormányt

A királycsináló szerepét játszó Avigdor Liberman, a Jiszráel Beiténu (Izrael a Hazánk) párt vezetője szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök csak a saját érdekét nézi, nem akar egységkormányt, inkább belerángatná az országot egy harmadik választásba – írja a Ynet News.

Bár Netanjahu a Kék és Fehér vezetőjét, Ganzot vádolja azzal, hogy az egységkormány ellen dolgozik, valójában a miniszterelnök az, aki próbálja szabotálni az egyeztetéseket – mondta Liberman.

Egyelőre sem Ganz sem Netanjahu nem képes a többséget jelentő 61 képviselői helyet maga mögé gyűjteni a kormányalakításhoz. Hétfőn Netanjahu visszaadta a kormányalakítási megbízatását Rivlin elnöknek, aki várhatóan Ganzot kéri fel egy koalíció létrehozására.

Netanjahu visszaadta a kormányalakításra szóló megbízását

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszaadta a kormányalakításra szóló megbízását Reuven Rivlin államelnöknek.

Liberman, aki korábban Netanjahu kabinetfőnöke is volt, azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy a saját önös érdekében cselekszik, ami szembe megy az ország érdekeivel.

„Netanjahu kizárólag a személyes érdeke alapján cselekszik, nem törődik Izraellel”

– mondta Liberman.

„Izrael érdeke, hogy elkerüljön egy újabb választást, és jöjjön létre egy széles, liberális egységkormány. Netanjahu a saját személyes ügyének rendel alá mindent, az egész Likudot”

– tette hozzá az Izrael a Hazánk elnöke.

„Ő nem akar kormányt, ő választásokat akar, a személyes motivációja érdekében. Minket nem vádolhat azzal, hogy nem tárgyalunk, mi, szóban és írásban is keressük”

– forgalmazott.

Netanjahu korábbi szövetségese nem adott választ arra, hogy csatlakozna-e egy Ganz-vezette kisebbségi kormányhoz, amely az arab pártok szövetségének külső támogatásán is múlik.

Izraeli választás: Királycsináló szeretne lenni a királybuktató

Egyelőre senki nem kér Liberman „Let’s make Israel normal again” szlogenjéből.

Liberman nyolc képviselői mandátuma nélkül Ganz csak 57 hellyel számolhat, amelyben már benne lenne 13 arab képviselő is, aki kívülről támogatná a koalíciót.

„Folyton a kisebbségi kormányról kérdeznek minket, de mi nem kommentáljuk ezt az ügyet, mert ez elsősorban Netanjahu érdekét szolgálja. Ha sikerül egyetértésre jutni a kormány alapvető céljaiban, akkor majd beszélhetünk róla.”

Liberman közölte, hogy már számos alkalommal csatlakozhatott volna egy Netanjahu vezette kormányhoz, de őt csak az elvi kérdések érdeklik, mint például a minimálbér, a jesiva tanulók besorozása, a tömegközlekedés Sábát idején, vagy a szupermarket törvény, amely akadályozza a boltok szombati nyitva tartását.

Az Izrael a Hazánk vezetője — aki már régóta bírálja a haredi pártok szerinte aránytalan hatalmát –, úgy véli, hogy

Netanjahu egy „messianisztikus ultra-ortodox blokkot hozott létre, amelynek célja a vallás rákényszerítése egész Izraelre”.

A miniszterelnök, akit szerinte „túszul ejtettek az ultra-ortodoxok”, a saját politikai céljai érdekében feladta korábbi álláspontját a vallásszabadságról.

„Netanjahu velem együtt első olvasatra megszavazta a jesiva sorozási törvényt, akkor második és harmadik olvasatra vajon miért hátrált ki belőle? Mert a túsza az ultra-ortodoxoknak”

— szögezte le Liberman.

„Maga Netanjahu egy kormánygyűlésen jóváhagyta a Siratófal használatának körvonalait (az egalitárius imádsághoz), majd befagyasztotta az ügyet, mert az ultra-ortodoxok túsza”

– tette hozzá.

Nem aratott sikert Liberman egységkormányt sürgető terve

Amely szerint, amennyiben jom kipur előtt nem tudnak megállapodni a Likud és a Kék-Fehér pártok vezetői, úgy az ünnep után saját javaslattal áll elő az egységkormány létrejöttét elősegítendő.