Ganz faképnél hagyta Netanjahut

A szeptember közepi választásokon legtöbb szavazatot kapott centrista Kék-fehér párt lemondta szerdára tervezett nagykoalíciós egyeztető tárgyalásait a jobboldali Likud párttal – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

Sem a pártok delegációi nem fognak találkozni, sem a pártok vezetői, a Kék-fehér élén álló Beni Ganz, és a Likud élén álló Benjámin Netanjahu miniszterelnök. A Kék-fehér azzal indokolta a megbeszélések lemondását, hogy „nem értek meg rá a feltételek”.

„Nincs miről beszélni” – nyilatkozta a lapnak a Kék-fehér egyik vezetője.

„Ez nem tárgyalás, hanem süketek párbeszéde, s nincs értelme folytatni, amíg nem változnak a feltételek”

— tette hozzá. A ynet szerint a Kék-fehér tárgyalói arra a következtetésre jutottak a vasárnapi megbeszélések után, hogy jelenleg nem képesek áthidalni a nézetkülönbségeik közötti szakadékot, mivel a Likud ragaszkodik ahhoz, hogy nem önálló pártként tárgyal, hanem csakis az általa megteremtett jobboldali-vallásos blokk nevében – s ez komoly kompromisszumot igényelt a volna a vallás és az állam kapcsolatának számos kérdésében, s emiatt a Kék-fehérnek fel kellett volna adnia programjának kulcsfontosságú részeit.

„Miért kellene segítenünk Netanjahunak abban, hogy ne az ügyészi meghallgatásáról szóljanak a lapok címei?”

— fogalmazta meg a tárgyalások elhalasztásának másik okát a centrista párt egyik vezetője, a szerdán kezdődő és jövő hétfőig négy napon át tartó jogi procedúrára utalva, amelyben a kormányfő ügyvédei megpróbálják meggyőzni Aviháj Mandelblitt államügyészt, hogy álljon el a már elkészített vádiratok benyújtásától, amelyek csalással, hivatali hatalmával való visszaéléssel, és korrupcióval vádolják Netanjahut.

48 órán belül eldől, van-e Netanjahunak jövője

A miniszterelnök egy „utolsó erőfeszítést” akar még tenni egy egységkormány létrehozására, utána visszaadja megbízását.

Ganz pártja úgy vélte, hogy Netanjahu eleve reménytelen tárgyalásokra próbálja rávenni őket pusztán azért, hogy a kudarc után őket lehessen vádolni az egységkormány meg nem alakításáért, de úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt Netanyahu játékában.
A Likud viszont azzal vádolja a Kék-fehért, hogy csak az időt húzza amikor a lényegi kérdésekről akar beszélni, nem pedig arról, hogy miként nézzen ki az egységkormány.

Az elmúlt napokban a helyi politikai szakértők úgy vélekedtek, hogy Benjámin Netanjahu már ezen a héten visszaadhatja kormányalakításra szóló megbízatását Reuven Rivlin államelnöknek, ha a tárgyalásokon nem történik előrelépés – közölte a ynet. Ebben az esetben az várható, hogy Rivlin Ganzot kéri fel az új kabinet megalakítására.

Izraelben egységkormány jöhet – de nem mindegy kivel, és milyen áron

Az államelnök jobb megoldás híján az Örökkévaló kezébe tette le az izraeliek sorsát, így Ros Hasana és Jom kippur előtt. Izraeli tudósítónk, Nagy Gabriella elemzése.

A Netanjahu áprilisi kormányalakítási kudarcát követően két hete megtartott újabb előrehozott választásokon a Kék-fehér párt szerezte meg a legtöbb, 33 helyet a 120 fős kneszetben. A második a Likud lett 32 törvényhozóval, a harmadik pedig az arab pártokból alakult Közös Lista. A két legnagyobb párt potenciális szövetségeseivel együtt sem tud többségi koalíciót alakítani, de meg tudja akadályozni ebben riválisát.

Az ellenzéki baloldali-centrum pártok együtt 57, a Netanjahu vezette jobboldali vallásos tömb pedig csak 55 mandátumhoz jutott a 120 fős izraeli parlamentben. Az Avigdor Liberman vezette Izrael a Hazánk nevű jobboldali-nacionalista párt pedig nem csatlakozott egyik oldalhoz sem, hanem a mérleg nyelvének szerepére készül mindössze nyolc képviselőből álló frakciójával.