48 órán belül eldől, van-e Netanjahunak jövője

A zsidó újév miatt megszakadt nagykoalíciós egyeztetések szerdán folytatódnak a Likud és a Kék-fehér párt tárgyalói között. Netanjahu egy „utolsó erőfeszítést” akar még tenni egy egységkormány létrehozására.

A zsidó újév, a ros hásáná vasárnap este beköszöntött kétnapos ünnepe miatt a tárgyalások legközelebb szerdán folytatódhatnak, amikor Netanjahu tesz még egy „utolsó erőfeszítést” egy egységkormány létrehozására.

A szeptember 17-i, idén már második előrehozott választások nyomán megkezdődött tárgyalások a kormánypárt közleménye szerint eddig „nagy csalódást” keltettek a Likudban.

Amennyiben szerdán sem sikerül egyezségre jutni, úgy Netanjahu arról fogja tájékoztatni Reuven Rivlin államfőt, hogy a kormányalakítási megbízásnak nem tud eleget tenni. Ez esetben Rivlin egy másik jelöltet kérhet fel a kormányalakításra.

Négynapos meghallgatást tart Mandelblit Netanjahu korrupciós ügyei kapcsán

Jövő hét szerdán és csütörtökön csak a legsúlyosabb korrupciós vádakat tartalmazó 4000-es számú ügyről fognak tárgyalni.

Ganz Kék-fehér mozgalma a Likudot teszi felelőssé azért, hogy a koalíciós egyeztetéseken eddig nem sikerült semmiben sem megállapodni. A választásokon legtöbb mandátumra szert tett ellenzéki tömörülés szerint Netanjahu pártja csak „jelszavakkal dobálózik”, és máris arra készül, hogy fél éven belül harmadszor is parlamenti választásokat kényszerítsen ki.

A Kék-Fehér a vasárnapi kétórás tárgyalást követően azt nyilatkozta, a Likud továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Netanjahu legyen az első az egységkormány miniszterelnöki posztjának rotációjában, és kifogásolta a Likud azon követelését is, hogy a jobboldali tömb mind az 55 képviselőjét beépítené a koalícióba.

A miniszterelnök a választások után megállapodott az ultraortodox Sasz és Jahadut Hatora illetve a nemzeti-vallásos Jaminával, hogy egységes blokkot alkotva fognak koalíciós tárgyalásokat folytatni. Ezzel a lépéssel Netanjahu ellehetetlenítette a Kék-Fehér illetve az Avigdor Liberman vezette Jiszráel Beitenu törekvését, hogy egy liberális egységkormány jöhessen létre a Likuddal az ultraortodoxok és a nemzeti-vallásos pártok nélkül.

Pénteki sajtóértesülések szerint az egységkormány létrehozása egy „kettős miniszterelnökséggel” (egymást váltó kormányfőkkel) Netanjahunak kedvezne, mert posztján maradhatna a főügyész által vele szemben kilátásba helyezett vádemelések ellenére is (szerdán veszi kezdetét a miniszterelnök három korrupciós ügyét tárgyaló meghallgatás a főügyésznél).

Netanjahu választási rendezvényen: jobbra el?

A Kék-fehér viszont elsősorban az esetleges közös kormányzás tartalmáról kíván tárgyalni. Képviselőik úgy nyilatkoztak a Jediót Ahronót című újság online változatának (ynet), hogy a Likudnál „elbarikádozták magukat”, és kizárólag Netanjahu kormányzásának folytatásáról akarnak tárgyalni.

„Izrael Államnak széleskörű, stabil és liberális egységkormányra van szüksége, Beni Gánc vezetésével,” hangsúlyozta a Kék-Fehér nyilatkozata, hozzátéve, hogy a Likud vonakodása idén már harmadjára választásokba rángathatja az országot.

A Netanjahu áprilisi kormányalakítási kudarcát követően két hete megtartott újabb előrehozott választásokon a Kék-fehér párt szerezte meg a legtöbb, 33 helyet a 120 fős kneszetben. A második a Likud lett 32 törvényhozóval, a harmadik pedig az arab pártokból alakult Közös Lista. A két legnagyobb párt azonban potenciális szövetségeseivel együtt sem tud többségi koalíciót alakítani.

Az ellenzéki baloldali-centrum pártok együtt 57, a Netanjahu vezette jobboldali vallásos tömb pedig csak 55 mandátumhoz jutott a 120 fős izraeli parlamentben. Az Avigdor Liberman vezette Izrael a Hazánk nevű jobboldali-nacionalista párt pedig nem csatlakozott egyik oldalhoz sem, hanem a mérleg nyelvének szerepére készül mindössze nyolc képviselőből álló frakciójával.

Múlt csütörtökön a Kan közszolgálati műsorszóró ismertette friss közvélemény-kutatása eredményeit: a válaszadók 50.6 százaléka támogatta a Likud és Kék-Fehér között egységkormány ötletét, míg 32.1 százalék ellenezte, 17.2 százalék pedig nem tudott döntésre jutni.

Arra a kérdésre, ha létrejön a rotációs megállapodás, ki legyen az első a sorban, a válaszadók 41.8 százaléka Netanjahut, 40.8 százaléka Gáncot akarta, míg 17.3 százalék nem tudott dönteni.

Izraelben egységkormány jöhet – de nem mindegy kivel, és milyen áron

Az államelnök jobb megoldás híján az Örökkévaló kezébe tette le az izraeliek sorsát, így Ros Hasana és Jom kippur előtt. Izraeli tudósítónk, Nagy Gabriella elemzése.