Felfüggesztette a törvényhozás munkáját a Knesszet elnöke

Juli Edelstein, az izraeli parlament, a Knesszet elnöke szerdán berekesztette a törvényhozás működését, de Reuven Rivlin államelnök később felszólította annak ismételt megnyitására, hogy ne sérüljön a demokrácia.

A Knesszet többségét alkotó ellenzék tagjai szerdán elbarikádozták magukat az izraeli parlamentben (betartva az Egészségügyi Minisztérium által kiszabott rendeleteket – egy helyiségben max. 10 fő lehet, egymástól 2 méter távolságban), és követelték a távozóban lévő Juli Edelstein (Likud) Knesszet-elnöktől, hogy engedélyezze a szavazásokat egy új parlamenti elnök megválasztására (új Knesszet idején ez a megszokott eljárás), és a kormány működését biztosító bizottságok megalakítására – írja az Új kelet online.

Reuven Rivlin elnök szintén figyelmeztette Edelsteint, hogy a Knesszet megbénítása árt az ország működőképességének vészhelyzet esetén, és nem szabad hagyni, hogy a koronavírus-válság súlyosan károsítsa az ország demokratikus infrastruktúráját. Az elnök kifejezetten azt kérte, hogy a törvényhozás ellenőrzést gyakorolhasson a kormány koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedései fölött.

Edelstein kézhez kapva a 61 képviselő aláírását tartalmazó levelet, mely a szavazás megtartását követeli, majd a Rivlinnel folytatott beszélgetés után megnyitotta a plenáris ülést, de csak annyira, hogy bejelentse, hétfőig felfüggeszti.

Titkos megbeszélések a Likud és a Kék-Fehér párt között?

Hétfőn állítólag titkos megbeszélések kezdődtek a Likud és a Kék-Fehér párt között létrehozandó egységkormányról, még azelőtt, hogy Beni Ganz átvette volna Rivlin államelnöktől a kormányalakítási megbízást.

A történtek előzménye, hogy Rivlin hétfőn a Kék-Fehér vezetőjét, Beni Ganz ex-vezérkari főnököt bízta meg a kormányalakítással.

61 képviselő ajánlásával a háta mögött az egyik első lépés Ganz részéről Edelstein lecserelésére irányult. Edelstein azonban vétójogát felhasználva megakadályozta, hogy ez a szavazás a bizottságok felállításáig megtörténjen. A szervezőbizottság megalakulásának akadályozásával Edelstein a koronavírus-krízis kezelését felügyelő kormányzati bizottságok felállítását is leállította.

Edelstein azt akarta, hogy a Kék-Fehér és a Likud megállapodást kössön a bizottság összetételének arányairól, azonban az erre irányuló tárgyalások kudarcot vallottak.

Az Új kelet online teljes cikkét itt olvashatja el.

Izrael minden külföldi előtt bezárult

Az azonnal hatályba lépő szabályozás szerint kizárólag izraeli állampolgárok léphetnek be az országba.