Autókkal demonstráltak Jeruzsálemben a parlament bezárása ellen

Autókkal vonultak tüntetők konvojban Jeruzsálemben, a Knesszethez tartottak, hogy tiltakozzanak a parlament működésének berekesztése ellen, amely így nem tudja ellenőrizni a koronavírus elleni védekezést – írja a The Times of Israel. Közben 500 fölé emelkedett a fertőzöttek száma Izraelben.

Több mint száz autóval indultak Jeruzsálembe, a Knesszethez a tüntetők, hogy tiltakozzanak a törvényhozás munkájának beszüntetése miatt. A rendőrség nem engedte őket közel a városhoz, 25 kilométerre Jeruzsálemtől blokádokat állítottak fel és feltartóztatták a konvojt.

Sok tiltakozó mégis átjutott a rendőrségi ellenőrzésen és a Knesszet közelében tiltakoztak. A városban haladva nyomták a dudát. Néhány tüntető összecsapott a rendőrökkel, kilenc embert őrizetbe vettek.

A tüntetés szervezői azt mondták a helyszínen, hogy az „izraeli demokrácia védelmében” tiltakoznak a kormány szerintük antidemokratikus lépései ellen, amelyeket az a koronavírus elleni védekezés álcája alatt hajt végre.

A szervezők azt mondták, azért tartottak végül autós tüntetést, hogy betartsák az egészségügyi minisztérium rendeletét a csoportosulás tilalmáról.

Mint megírtuk, Juli Edelstein, a Knesszet likudos elnöke szerdán jelentette be a plenáris ülés berekesztését a jövő hétig, miután a Likud és riválisa, a centrista ellenzéki Kék és Fehér párt nem tudott megállapodni a bizottságok összetételéről.

Reuven Rivlin államfő ezt követően telefonon szólította fel Edelsteint, hogy nyissa meg újra a parlamentet, hogy az ellenőrzést gyakorolhasson a kormány koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedései fölött, és ne essen csorba a demokratikus intézményrendszeren.

Edelstein elutasította a bírálatokat, és kijelentette, hogy akkor fog újra megnyílni a parlament, amikor „felkészültek leszünk arra”. Beni Ganz, a Kék és Fehér párt elnöke a legfelsőbb bírósághoz fordult Edelstein döntésével szemben.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke is kiakadt

Közben az izraeli legfelsőbb bíróság elnöke, Eszter Hajut is a szerdán berekesztett izraeli parlament megnyitására szólított fel.

A bíróság azon beadvány miatt ült össze, amely a kormány civilek titkosszolgálati eszközökkel történő nyomon követését nehezményezte, ugyanis a kormány az izraeli parlament, a kneszet jóváhagyása nélkül felhatalmazta a Sin Bet belbiztonsági szolgálatot a koronavírussal fertőzöttek digitális nyomon követésére.

Yuval Noah Harari, a legismertebb izraeli gondolkodó szerint Izrael megteremtette „az első koronavírusos diktatúrát”. Twitter-bejegyzésében a történész azt írja: „Netanjahu elvesztette a választásokat. Úgyhogy a koronavírus elleni harc ürügyén bezárta az izraeli parlamentet, elrendelte, hogy az emberek otthon maradjanak, és kiad bármilyen sürgősségi rendeletet. Ezt diktatúrának hívják.”

Egy tévéinterjúban Harari arról is beszélt: „Világkatasztrófává változtathatja a koronavírust, ha felerősödnek miatta a nemzetközi ellenségeskedések és az együttműködés hiánya”, ez esetben szerinte egy esetleges következő járványnál “még nagyobb bajjal szembesülünk”. “Ha viszont sikeres lesz az együttműködés, akkor az emberiség számára ez ‘a gépszárnyat érő könnyű csapás’ lesz, noha gazdasági, társadalmi és kulturális következményei így is nagyon súlyosak lehetnek.”

A grémium csütörtöki ülésén Eszter Hajut elnök azt firtatta, hogy miért nem  ül össze a plenáris ülés a kormányzati felügyelet előmozdítása érdekében. A kneszet képviselőjenek válasza szerint azért, mert a kneszet elnöke nem vette napirendbe ezt az ügyet.

Kijárási tilalomra számítanak

A tizenhármas kereskedelmi televízió értesülése szerint negyvennyolc órán belül várhatóan teljes karantént rendelnek el az ország minden polgára számára.

Izraelbe külföldiek szerda óta nem léphetnek be, kivéve, ha igazolják, hogy tartósan ott élnek. Az izraelieket arra kérték, hogy lehetőleg ne hagyják el a lakásukat. Óvodák, iskolák zárva vannak, volt olyan jesiva, amelyet rendőröknek kellett bezárniuk.

Csütörtökre 529 emberben mutatták ki a koronavírust Izraelben, közülük hatan vannak súlyos állapotban, halálesetet azonban még nem követelt a járvány.

Az emelkedés oka, hogy egyre több laborban egyre több tesztet végeznek Izraelben. Jelenleg 20 laborban vizsgálják a mintákat, naponta több mint 2 ezer tesztet végeznek.

Felfüggesztette a törvényhozás munkáját a Knesszet elnöke

Az államelnök azt kérte tőle, hogy a törvényhozás ellenőrizhesse a kormány koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedéseit.