Hezbollah parancsnok került vád alá Ausztriában

A katonai vezető 13 évet töltött Ausztriában, és szorgalmasan küldte a pénzt Libanonba. Most terrorizmus finanszírozása miatt kell felelnie.

Az osztrák Karintia tartomány ügyészei vádat indítottak egy állítólagos Hezbollah parancsnok ellen, aki 13 évet töltött a közép-európai országban, és ezenközben a gyanú szerint terrorizmus finanszírozásában vett részt – írja a The Jerusalem Post.

A legolvasottabb osztrák napilap, a Kronen Zeitung szerint az eljárás felháborodást váltott ki, mivel a libanoni születésű férfi szabadlábon várja a tárgyalást.

A Kronen Zeitung így fogalmazott: „Furcsának tűnik, hogy az állítólagos terrorista szabad és nincs őrizetben”, és hozzátette: „az ügyész nem nyújtott be kérelmet”. A tárgyalás hivatalosan április elején kezdődik.

A meg nem nevezett katonai vezető 13 éve él Karintában. A hatóságok azzal vádolják, hogy a libanoni Hezbollah-nak dolgozott.

A vádirat szerint a Hezbollah parancsnok részt vett a terrorizmus finanszírozásában. Mindezért tízéves börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

A cikk emlékeztetett a The Jerusalem Post beszámolójára, amely részletesen bemutatja, miként menekültek a Hezbollah ügynökei Libanonba, miután felrobbantottak egy izraeli turista buszt a bulgáriai Burgaszban, majd a bejrúti hatóságok megtagadták a kiadatásukat. A robbantásos támadás során öt izraelit és az őket szállító bolgár muszlim buszsofőrt gyilkolták meg 2012-ben.

2019-ben Peter Gridling, a terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó osztrák szövetségi ügynökség igazgatója elmondta, hogy Ausztria számára a legnagyobb veszélyt az iszlám terrorizmus jelenti.

A 2018-as osztrák éves hírszerzési jelentés, amely a terror fenyegetésekkel foglalkozó legfrissebb dokumentum, említi ugyan az iszlám terrorizmust, de nem foglalkozik a veszéllyel a részletekbe menően. Például az Irán által finanszírozott Hezbollah terrorszervezet nem is szerepel a listán.

Az amerikai kormányok mind Obama, mind Trump elnöksége alatt Iránt jelölték meg a nemzetközi terrorizmus legfontosabb állami támogatójaként.

Az osztrák hírszerző ügynökség jelentésében az Iráni Iszlám Köztársaságot még csak meg sem említik. Pedig Asszadollah Asszadit, a Bécsben szolgálatot teljesítő iráni diplomatát 2018-ban tartóztatták le egy összeesküvés kapcsán, amely egy iráni disszidens felrobbantására irányult Párizs közelében 2018-ban.

Ausztria és az Európai Unió pusztán a Hezbollah úgynevezett „katonai szárnyát” minősítette terrorista entitásnak. Az Egyesült Államok, Anglia, Hollandia, az Arab Liga, Izrael és számos latin-amerikai ország a Hezbollah mozgalom teljességére terrorista szervezetként tekint. A Hezbollah vezetése maga is alátámasztja ezt, ugyanis politikai és katonai szárnyak nélküli, egységes szervezetként hivatkozik magára.

A német Bundestag decemberben határozatot hozott, amelyben felszólította a szövetségi kormányt, hogy tiltsa be a Hezbollah tevékenységeit az országban.

A Bundestag betiltatná a Hezbollah németországi tevékenységét

A német parlament nagy többséggel fogadta el azt a nem kötelező érvényű határozatot, amely arra kéri a kormányt, hogy tiltsa be a Hezbollah tevékenységét.