Terrorszervezetté nyilvánította a Hezbollah egészét az Egyesült Királyság

A brit kormány azonnal be is fagyasztotta a csoport pénzügyi forrásait.

A brit Pénzügyminisztérium döntését a pénteki napon jelentették be az Egyesült Királyság terrorizmussal és terrorizmus támogatással kapcsolatos szabályai foganatosításának keretében — adta hírül a JTA. 

Egészen mostanáig egyedül a Hezbollah libanoni, iráni támogatást élvező síita terrorszervezet katonai szárnyára vonatkozott a a források befagyasztása a brit törvények szerint, mivel a szigetország a szervezet úgynevezett politikai szárnyát nem hozta kapcsolatba a terrorizmussal.

Nagy-Britannia 2008-ban tette feketelistára a Hezbollah katonai szárnyát. A múlt évben ígéretet tettek az egész szervezet betiltására, de a pénteki bejelentés az első konkrét lépés annak betöltése irányában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a brit bejelentés után azt nyilatkozta, hogy minden országnak feketelistáznia kellene a Hezbollah terrorszervezetet — írja az Arutz 7. 

A külügyminiszter a Twitter oldalán megemlékezett az öt éve gyanús körülmények között elhunyt Alberto Nisman argentin ügyészről, aki az AMIA zsidó központ bombázásának ügyében nyomozott. Majd felszólította a világ összes országát, hogy tegyék a Hezbollah-ot terrorlistára.

Secretary Pompeo on Twitter: „On this 5 year anniversary of prosecutor Alberto Nisman’s death, we remember the 1994 AMIA Jewish center attack in Buenos Aires and his tireless efforts to bring the perpetrators to justice. We call on all nations to designate #Hizballah as the terrorist organization it is. / Twitter”

On this 5 year anniversary of prosecutor Alberto Nisman’s death, we remember the 1994 AMIA Jewish center attack in Buenos Aires and his tireless efforts to bring the perpetrators to justice. We call on all nations to designate #Hizballah as the terrorist organization it is.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter is támogatását fejezte a brit döntéssel kapcsolatban.

A Hezbollah körüli huza-vona már évek óta tart. Mivel a szervezet Libanonban komoly politikai befolyásra tett szert és puszta terrorszervezetből parlamenti párttá alakult, ezért egyes európai országok nem hajlandóak tiltólistára tenni őket. Nemrég egy republikánus szenátor arra figyelmeztetett, hogy a szervezet már Dél-Amerikát is fenyegeti.

Az Izrael, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Hollandia és az Arab Liga által terrorcsoportként számontartott Hezbollah-ot 1982-ben alapította az iráni Forradalmi Gárda, és jelenleg is fontos részét képezi egy Teherán által vezetett regionális szövetségnek a térségben.

Az EU rendkívül megosztott a kérdésben. A legtöbb uniós ország jelenleg egyedül a Hezbollah katonai szárnyát tekinti terrorcsoportnak. Az EU az irányú törekvéseit, hogy betiltsa a szervezetet, eddig főként Franciaország fúrta meg, Párizs ugyanis azon a véleményen van, hogy a szervezet politikai és katonai szárnyai közötti különbségtétel segíti a Hezbollah-hal folytatott „dialógust”, ami akár politikájának megváltoztatására is késztetheti.

Miért nem tiltja be Németország ezt a terrorszervezetet?

Cáfolta a német belügyminisztérium, hogy a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet egészét tiltólistára tenné.