Terrorszervezetté nyilvánította a Hezbollah egészét az Egyesült Királyság

A brit kormány azonnal be is fagyasztotta a csoport pénzügyi forrásait.

A brit Pénzügyminisztérium döntését a pénteki napon jelentették be az Egyesült Királyság terrorizmussal és terrorizmus támogatással kapcsolatos szabályai foganatosításának keretében — adta hírül a JTA. 

Egészen mostanáig egyedül a Hezbollah libanoni, iráni támogatást élvező síita terrorszervezet katonai szárnyára vonatkozott a a források befagyasztása a brit törvények szerint, mivel a szigetország a szervezet úgynevezett politikai szárnyát nem hozta kapcsolatba a terrorizmussal.

Nagy-Britannia 2008-ban tette feketelistára a Hezbollah katonai szárnyát. A múlt évben ígéretet tettek az egész szervezet betiltására, de a pénteki bejelentés az első konkrét lépés annak betöltése irányában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a brit bejelentés után azt nyilatkozta, hogy minden országnak feketelistáznia kellene a Hezbollah terrorszervezetet — írja az Arutz 7. 

A külügyminiszter a Twitter oldalán megemlékezett az öt éve gyanús körülmények között elhunyt Alberto Nisman argentin ügyészről, aki az AMIA zsidó központ bombázásának ügyében nyomozott. Majd felszólította a világ összes országát, hogy tegyék a Hezbollah-ot terrorlistára.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter is támogatását fejezte a brit döntéssel kapcsolatban.

A Hezbollah körüli huza-vona már évek óta tart. Mivel a szervezet Libanonban komoly politikai befolyásra tett szert és puszta terrorszervezetből parlamenti párttá alakult, ezért egyes európai országok nem hajlandóak tiltólistára tenni őket. Nemrég egy republikánus szenátor arra figyelmeztetett, hogy a szervezet már Dél-Amerikát is fenyegeti.

Az Izrael, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Hollandia és az Arab Liga által terrorcsoportként számontartott Hezbollah-ot 1982-ben alapította az iráni Forradalmi Gárda, és jelenleg is fontos részét képezi egy Teherán által vezetett regionális szövetségnek a térségben.

Az EU rendkívül megosztott a kérdésben. A legtöbb uniós ország jelenleg egyedül a Hezbollah katonai szárnyát tekinti terrorcsoportnak. Az EU az irányú törekvéseit, hogy betiltsa a szervezetet, eddig főként Franciaország fúrta meg, Párizs ugyanis azon a véleményen van, hogy a szervezet politikai és katonai szárnyai közötti különbségtétel segíti a Hezbollah-hal folytatott „dialógust”, ami akár politikájának megváltoztatására is késztetheti.

Miért nem tiltja be Németország ezt a terrorszervezetet?

Cáfolta a német belügyminisztérium, hogy a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet egészét tiltólistára tenné.