Honduras is terrorszervezetnek nyilvánítja a Hezbollahot

Honduras elnöke, Juan Orlando Hernandez vasárnapi Twitter üzenetben jelentette be, hogy országa január 20-án hivatalosan is terrorszervezetnek nyilvánítja a Hezbollahot – írja a The Jerusalem Post.

„Holnap [azaz január 20-án], pont, amikor a harmadik miniszteri konferenciát tartjuk a terrorizmus ügyében, a hondurasi védelmi- és biztonsági minisztérium a Hezbollahot terrorszervezetnek nyilvánítja. Ez a lépés része kormányunk biztonsági intézkedés-sorozatának, melyet évek óta folytatunk” – írta Hernandez.

Egy január 9-én tartott közös sajtótájékoztatón, melyet az Egyesült Államok belbiztonsági miniszterével, Chad Wolffal közösen tartott, Hernandez azt is elmondta, hogy őrizetbe vettek négy, Honduras területén tartózkodó iránit.

Hernandez bejelentését köszöntötte Danny Danon, Izrael ENSZ nagykövete, aki szerint ez

„fontos lépés az Irán által szított terrorizmus elleni küzdelemben, nem csak a Közel-Keleten, de az egész világon”.

Juan Orlando Hernandez, Honduras elnöke

Hernandez üzeneteiben azt is elmondta, mi vezette kormányát a döntéshez: „2018-ban és 2019-ben Honduras is részt vett a nyugati félteke országainak terrorizmus elleni konferenciáján, melyen a Hezbollah Latin-Amerikában folytatott tevékenységét vizsgálta. 2019 decemberében már megkerestem az Izraeli-Amerikai Bizottságot és kifejtettem, hogy a Hezbollah milyen veszélyt jelent, és milyen aktivitásai vannak térségünkben, mint például a korábban Buenos Airesben elkövetett terrortámadás, melyben Alberto Nisman ügyészt is meggyilkolták” – fejtette ki Hernandez.

Hernandez Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter üzenetét is megosztotta, aki január 18-án, a Nisman ügyész ellen elkövetett gyilkosság ötödik évfordulóján azt írta:

„A mostani, ötödik évfordulón megemlékezünk az Buenos-Aires-i AMIA zsidó központ elleni támadásról is, hiszen annak elkövetőit igyekezett Nisman ügyész bíróság elé állítani. Minden nemzetet arra ösztönzünk, hogy nyilvánítsa terrorszervezetnek a Hezbollahot”.

A Hezbollah számlájára írható az 1994-ben Buenos Airesben elkövetett terrortámadás, melyben 85 ember lelte halálát. Alberto Nisman, zsidó származású ügyészt, épp mielőtt megtehette volna vallomását Irán argentínai tevékenységével kapcsolatban, 2015-ben meggyilkolták.

Honduras elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Az ország elnöke szerint „számomra ez Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosának”.