A görögök éles lőszerrel lőnek migránsokra a török határon?

Álhírek terjesztésével vádolta meg szerdai sajtótájékoztatóján a görög kormányszóvivő Törökországot, miután a török hatóságok azt állították, hogy a görög határőrök éles lőszerrel lőnek az emberekre a török határnál.

Sztéliosz Pecasz hozzátette azt is, hogy a határnál gyülekező emberek török katonai könnygázt használnak a görög határőrök ellen.

A szóvivő hétfő este cáfolta Recep Tayyip Erdogan török elnök ama korábbi állítását is, miszerint görög katonák megöltek két migránst, és súlyosan megsebesítettek egy harmadikat. Pecasz a török államfő kijelentését szándékos és goromba félretájékoztatásnak, hamis hírnek nevezte.

Könnygáz és villanógránátok

Szerdára virradóra ismét összecsapások törtek ki a görög határrendészet és a határon összegyűlt több száz ember között. A görög hatóságok könnygázzal és villanógránátokkal akadályozták meg, hogy a migránsok Törökországból Görögországba jussanak.

A hatóságok azt is elmondták, hogy szombat reggel és kedd délután között 27 832 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a görög-török határt. 220 embert őrizetbe vettek.

A görög haditengerészet hajót küldött Leszboszra, amely fedélzetére veszi az újonnan érkező migránsokat, majd a görög szárazföldön található zárt táborokba szállítja őket. Innen várhatólag gyorsan visszatoloncolják őket – mondta el a parti őrség egyik tisztje. A görög szigeteket százak vették célba.

Törökország azt állítja, közel 120 ezer migráns tart Európa felé

Athén azonban cáfol, mondván, csak nagyon kevesen tudják átlépni a határt, és aki megteszi, azt is őrizetbe veszik vagy visszaküldik.

Leszbosz, Híosz, Kósz, Számosz és Lérosz néhány ezer férőhelyes táborai túlzsúfoltak, tízezrek élnek bennük nyomorúságos körülmények között, miközben fogytán a helyi lakosság türelme.

Erdogan szerdán leszögezte: a menekültek áradata egészen addig folytatódni fog, ameddig Szíriának nem lesz új – az ország politikai egységén és területi integritásán alapuló – alkotmánya, valamint új, szabadon választott kormánya.

„Ha meg akarják oldani ezt az ügyet, az európai országoknak támogatniuk kell a Törökország ajánlotta politikai és humanitárius megoldást Szíriában – jelentette ki a török államfő, hozzátéve: reméli, hogy az Európai Unió biztosítja Ankara számára a szükséges támogatást.

Athén 700 millió eurót is kaphat az EU-tól

Törökország a múlt héten jelentette be, hogy többé nem állja útját az Európába igyekvőknek annak ellenére, hogy az Európai Unióval kötött 2016-os menekültügyi egyezményben ígéretet tett erre 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatásért cserébe. Törökországban jelenleg több mint 3,5 millió szíriai menekült él, és sokan menekültek oda Ázsia más részeiből, valamint Afrikából.

Ankara bejelentésére Görögország határai megerősítésével reagált. Az athéni kormány egyúttal jelezte: egy hónapig felfüggeszti a menedékkérelmek befogadását, és a következő időszakban érkező migránsokat gyorsított eljárásban kiutasítja Görögország területéről.

Orbán Viktor szerint még ha sikeres is lesz Görögország kísérlete a migránsok feltartóztatására, nem szabad elfeledkezni arról a 130 ezer emberről, aki már északra van a görög határtól, és be akar jutni Európába.

A prágai V4-csúcson a miniszterelnök elmondta: miután Görögország őket már átengedte, a Görögország utáni határokon kell megállítani őket. Ezért nem szabad elfeledkezni a Macedóniának és Szerbiának nyújtandó segítségről, mert meg kell próbálni minél délebbre megállítani ezt a tömeget.

Szijjártó Péter úgy látja, Görögországnak kötelessége védenie az Európai Unió külső, schengeni határait. Budapesti sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter közölte: konzultált a görög külügyminiszterrel azt követően, hogy Törökország felől migránsok indultak el az unió felé.

Ha még nagyobb lenne a nyomás, és a migrációs hullám végigsöpörne a Nyugat-Balkánon, Magyarország akkor is megvédi a déli határait. „Senkit nem engedünk be illegálisan és semmiféle nyomásgyakorlásnak nem fogunk meghajolni” – fogalmazott.

Az Európai Unió minden szükséges támogatást meg fog adni Görögországnak a migrációs válság kezeléséhez, és csalódni fognak, akik éket próbálnak verni a közösség tagjai közé – jelentette ki kedden az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen a görög-török határnál tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a huszonhetek meg fogják őrizni az egységüket.

Athén a helyzetre tekintettel akár 700 millió eurónyi támogatásban is részesülhet, az EU part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) pedig hét további hajót, két helikoptert, egy repülőgépet, illetve száz újabb határőrt fog a helyszínre vezényelni – közölte.

A brüsszeli testület elnöke rámutatott, hogy Törökország nem ellenség, mindazonáltal a bevándorlókat nem szabadna eszközként felhasználni bizonyos célok elérésére. Hozzátette, rendkívül sajnálja azokat az embereket, akiket hamis ígéretekkel ebbe a kétségbeejtő helyzetbe juttattak.

A görög kormányfő felszólította migránsokat: ne jöjjenek Görögországba

Kiriákosz Micotákisz hangsúlyozta, hasztalanul fizetnek az embercsempészeknek, mert így nem juthatnak el Európába.