Törökország azt állítja, közel 120 ezer migráns tart Európa felé

Törökország nyugati határainak csütörtök éjszakai megnyitása óta 117 ezer 677 migráns hagyta el az országot az Európai Unió irányába – közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfőn hivatalos Twitter-fiókján.

Soylu szűkszavú bejegyzésében részleteket nem közölt. A török belügyminiszter által közölt adatok az Európába tartó bevándorlók számának óriási léptékű növekedéséről tanúskodnak, a tárcavezető szombat éjszaka még csak 47 ezer, vasárnap délelőtt pedig már 76 ezer távozó migránsról számolt be.

Mindazonáltal az elsősorban  érintett görög hatóságok a török adatokat cáfolják, mondván az időközben megerősített határvédelemnek köszönhetően a tízezresre duzzadt migránstömegből csak nagyon kevesen tudják átlépni ténylegesen a határt, és aki megteszi, azt is őrizetbe veszik vagy visszaküldik.

Közben a görög hadsereg bejelentette: egynapos hadgyakorlatot tartanak éles lőszerrel Törökország határánál, amelyen migránsok próbálnak bejutni immár tömegével az Európai Unió területére – jelentette be a görög hadsereg. A hatóságok a gyakorlat idejére megtiltották a lakossági mozgást az érintett területeken.

Megengedhetetlen, hogy Ankara  hagyja a területén tartózkodó menekülteknek és migránsoknak határai szabad átlépését az Európai Unió irányába – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján hétfőn.

Von der Leyen újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: elismeri, hogy Törökország nehéz helyzetben van a menekültek és a bevándorlók vonatkozásában, „de amit most látunk, nem lehet sem válasz, sem megoldás”. Szavai szerint Ankarának támogatásra lehet szüksége, azonban a 2016 őszén, az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodás érvényben van. Az abban foglaltak betartása mindkét fél kötelessége.

Athén egyúttal azt kérte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségétől, a Frontextől, hogy végezzen úgynevezett gyorsreagálású határmenti beavatkozást a görög határnál válaszul az egyre súlyosbodó migrációs nyomásra.

Görögország hétfőn arról számolt be, hogy vasárnap csaknem tízezer illegális bevándorlót akadályozott meg abban, hogy görög földre jusson. Négy év óta – az EU és Törökország egyezségének megkötése és a balkáni országok határzárainak bevezetése óta – nem volt ekkora tömeg, amely egyszerre próbálkozott EU-területre jutni.

Az új migránshullám oka, hogy Törökország csütörtökön úgy döntött, többé nem állja útját az Európába igyekvőknek. Görögország erre határvédelmének megerősítésével reagált.

Bizalmas Frontex-jelentés: „nehéz lesz megállítani az emberek áradatát”

Az EU-s határvédelmi szervezet azzal számol, hogy a görög-török határt „tömeges migrációs áramlások” érik el.