Bizalmas Frontex-jelentés: „nehéz lesz megállítani az emberek áradatát”

Tovább erősödik a migrációs nyomás a következő napokban a görög-török európai uniós (EU-) külső határon a Frontex szerint – írta a Die Welt című német lap az EU-s határvédelmi szervezet nem nyilvános jelentése alapján.

A bizalmas jelentés szerint a következő napokban még inkább elmérgesedik a helyzet, az EU-s külső határ eleve nyomás alatt lévő görög-török szakaszát „tömeges migrációs áramlások” érik el.

„Az útnak induló emberek erőteljes áradatát nehéz lesz megállítani”, még akkor is, ha a török oldalon azonnal helyreállna a határellenőrzés – írták a Frontex elemzői.

A jelenség egyik oka a közösségi portálokon terjesztett hírek sora. Ezek a hírek „növelik a Törökországból az EU-s határ felé irányuló tömeges mozgás valószínűségét” – áll az uniós döntéshozóknak készített összeállításban a Die Welt beszámolója szerint.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő külföldieket, és megnyitja a határokat előttük. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

Törökország döntött: Európába ereszti a menekülttömegeket

Ankara úgy látja, a Szíriában zajló támadások következtében „mozgolódás van” az Európába és a Törökországba tartók körében is. 

Közben Görögországban gyorsított eljárásban börtönre ítéltek  66 határsértő illegális bevándorlót – közölte az Alfa görög televízió hétfőre virradóra.

A fejenként három és fél év szabadságvesztésre ítélt migránsokat pénteken és szombaton vették őrizetbe. A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, ez volt az első alkalom, hogy migránsokat ilyen gyors eljárásban letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

Az Alfa értesülései szerint péntektől vasárnap reggelig 73 határsértőt fogott el a görög rendőrség. A televízió úgy tudja, hogy a hatóságok kezére került illegális bevándorlóknak semmi közük a Törökországgal szomszédos, északnyugat-szíriai Idlíb tartományhoz, illetve az ott zajló harcokhoz, mivel afgán, pakisztáni és szomáliai állampolgárokról van szó.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy Athén egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását. Tudatta azt is, hogy az ország határain maximálisra emelték a készültség és az „elrettentés” szintjét. A görög kormányfő figyelmeztette a migránsokat, hogy ne próbáljanak illegálisan belépni az országba, mert vissza fogják őket küldeni oda, ahonnan jöttek.

Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő a rendkívüli tanácskozását követően közölte, hogy átmenetileg azok menedékkérelmével nem foglalkoznak, akik illegálisan érkeztek Görögországba, s az első adandó alkalommal – a személyes adatok regisztrációja nélkül – visszaküldik a határsértőket.

A görög hatóságok emellett sms-üzenetben figyelmeztetik a török-görög határon összegyűlt migránsokat, ne próbálkozzanak határ illegális átlépésével. Az AMNA hírügynökség úgy tudja, több ezer külföldi telefonra érkezett értesítés a térségben. „A Görög Köztársaságból: Görögország maximális szintre emelte határvédelmét. Ne próbálkozzatok illegálisan átlépni a görög határon” – olvasható az üzenetben.

Görögország a határvédelem megerősítésével reagált a migránsok átengedéséről szóló török bejelentésre. Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására.

A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

Orbán Erdogannal tárgyalt, majd elrendelte a határok megerősítését

A tárgyalás témája a szíriai háborús helyzet és a migráció ügye volt.