Orbán Erdogannal tárgyalt, majd elrendelte a határok megerősítését

Telefonon egyeztetett a magyar miniszterelnök és Törökország elnöke, majd Orbán Viktor a határok védelmének megerősítését is elrendelte.

Minderről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatta az MTI-t. A hírügynökség közölte: Orbán Viktor miniszterelnök pénteken telefonon megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, majd összehívta biztonsági kabinetjét is.

A tárgyalás témája a szíriai háborús helyzet és a migráció ügye volt.

Erdogan tájékoztatta Orbánt arról, hogy miért is döntöttek úgy, hogy útnak engedik Európa felé az országuk határán állomásoztatott szír menekülteket.

Törökország döntött: Európába ereszti a menekülttömegeket

Ankara úgy látja, a Szíriában zajló támadások következtében „mozgolódás van” az Európába és a Törökországba tartók körében is. 

A megbeszélés után Orbán Viktor összehívta biztonsági kabinetjének ülését, ahol áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre — áll az MTI jelentésében.

Orbán Viktor ugyancsak ma egy levelet is írt Erdogannak, melyben kifejezte részvétét és együttérzését a török fegyveres erőket Szíriában ért támadás áldozatai kapcsán. „Biztosítom Önt, hogy Törökország NATO-szövetségesként és elkötelezett partnerként számíthat Magyarországra” – írta a török államfőnek Orbán Viktor.