A görög kormányfő felszólította migránsokat: ne jöjjenek Görögországba

Felszólította  szerdán az Európába igyekvő migránsokat Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök, hogy ne jöjjenek Görögországba.

A szokatlan lépésre a görög kormányfő az égei-tengeri szigeteken kialakult menekültügyi válság miatt szánta el magát.

„Világos üzenetet küldök azoknak, akik feltehetőleg tudják, hogy nem igényelhetnek menekültstátuszt: Ne jöjjetek!” – hangsúlyozta Micotákisz tekintettel a török partokról érkező migránsok áradatára.

A görög kormányfő  utalt arra, hogy hasztalanul fizetnek az embercsempészeknek, mert így nem juthatnak el Európába.

„Ez az útvonal az égei-tengeri szigeteken ér véget, s aztán visszavezet Törökországba”

– hangoztatta Micotákisz az ERT közszolgálati televízióban.

A konzervatív görög kormány az év eleje óta megszigorította a bevándorlási szabályokat, s bejelentette, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. Az athéni vezetés emellett a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását ígérte.

A Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő menekültügyi központok reménytelenül túlterheltek. Jogvédő- és segélyszervezetek már régóta kifogásolják a létesítményekben uralkodó rossz állapotokat. Philippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa legutóbbi látogatását követően azt mondta, hogy sok kétségbeesést és kilátástalanságot látott ott.

Időközben egyre drámaibb helyzet uralkodik Görögország amúgy is túlzsúfolt égei-tengeri menekültügyi központjaiban, ahol jelenleg több mint 42 ezer menedékkérő él. Ráadásul naponta gyarapodik a számuk a török partokról újonnan érkezőkkel. A 2016 márciusában kötött EU-török menekültügyi megállapodás szerint a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására. Az egyezség értelmében Görögország visszaszállíthatja az elutasított menedékkérőket Törökországba.

A menekültek tüntetnek, a helyiek „rendkívüli állapotot” sürgetnek Leszboszon

Athén szerint „bizonyos nem kormányzati szervek” lázították fel a tábor lakóit az elmúlt napokban.