A menekültek tüntetnek, a helyiek „rendkívüli állapotot” sürgetnek Leszboszon

A bevándorlási miniszter-helyettes szerint a leszboszi menekülttábor tüntetéssorozata nem spontán akció volt, hanem „bizonyos nem kormányzati szervek” lázították fel a tábor lakóit az elmúlt napokban.

Egyre súlyosabb a feszültség Leszbosz szigetén, ahol a héten több alkalommal is tüntetésbe kezdtek menekültek tömegei a számukra fenntartott táborban uralkodó nehéz életkörülmények és a menedékkérelmi eljárások elhúzódása miatt.

Hétfőn a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a móriai menekülttábor kétezer lakójából álló tömeget, amely a sziget központjába, Mitilínibe akart vonulni. Kedden a tiltakozó akcióban mintegy 300 menedékkérő vett részt, többségében afgánok.

Sajtóhírek szerint az utóbbi hónapokban drámain romlottak a lakók életkörülményei az égei-tengeri görög szigeten kialakított menekültügyi központokban. Sokan attól tartanak, hogy Athén visszaküldi őket Törökországba vagy a hazájukba.

A lakosság a bevándorlók elszállítását követeli

A görög kormányszóvivő keddi bejelentése szerint a hatóságok három hónapon belül heti 200-ra akarják növelni a kitoloncolások számát. A szóvivő szerint ez jelentős növekedés lenne, miután tavaly összesen 391 embert küldtek vissza, idén januárban pedig 85-öt.

A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban felgyorsította a menedékjogi kérelmek elbírálását, s bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a görög-török határon található Marica folyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre.

A kabinet azt tervezi, hogy nyárig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Leszboszon kiélezett a helyzet: a lakosság a bevándorlók elszállítását követeli, a helyi tisztségviselők pedig egyenesen azt, hogy hirdessenek ki rendkívüli állapotot. Év eleje óta naponta átlagosan százan kelnek át Törökországból a görög szigetekre, amelyeken több mint 41 ezer menedékkérő él.

Az NGO-kat is ellenőrizni fogják

Mindeközben szerda virradóan a görög parlament egy olyan törvényt fogadott el gyorsított eljárásban, ami az Égei-tengeren dolgozó nem kormányzati szervezetek (NGO) kötelező regisztrációját írja elő.

Jeórjiosz Komucakosz, a bevándorlási miniszter helyettese a Protothema görög rádióállomásnak adott szerdai interjújában a rendeletet az NGO-k „elszaporodásával” indokolta, és úgy vélte, néhány közülük kihasználja a menekülttáborok feszült légkörét, és a valódi céljuk az európai uniós források megcsapolása.

Hozzátette, hogy szerinte a leszboszi Mória menekülttáborban a héten kirobbant tüntetés sem spontán akció volt, hanem bizonyos nem kormányzati szervek lázították fel a tábor lakóit.

Az új görög kormány lépéseket hozott a migráció korlátozására

Az új görög kormány azért lépett, mert csütörtökön egy nap alatt csak Leszbosz szigetére több mint félezer új migráns érkezett.