A menekültek tüntetnek, a helyiek „rendkívüli állapotot” sürgetnek Leszboszon

A bevándorlási miniszter-helyettes szerint a leszboszi menekülttábor tüntetéssorozata nem spontán akció volt, hanem „bizonyos nem kormányzati szervek” lázították fel a tábor lakóit az elmúlt napokban.

Egyre súlyosabb a feszültség Leszbosz szigetén, ahol a héten több alkalommal is tüntetésbe kezdtek menekültek tömegei a számukra fenntartott táborban uralkodó nehéz életkörülmények és a menedékkérelmi eljárások elhúzódása miatt.

Hétfőn a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a móriai menekülttábor kétezer lakójából álló tömeget, amely a sziget központjába, Mitilínibe akart vonulni. Kedden a tiltakozó akcióban mintegy 300 menedékkérő vett részt, többségében afgánok.

Sajtóhírek szerint az utóbbi hónapokban drámain romlottak a lakók életkörülményei az égei-tengeri görög szigeten kialakított menekültügyi központokban. Sokan attól tartanak, hogy Athén visszaküldi őket Törökországba vagy a hazájukba.

A lakosság a bevándorlók elszállítását követeli

A görög kormányszóvivő keddi bejelentése szerint a hatóságok három hónapon belül heti 200-ra akarják növelni a kitoloncolások számát. A szóvivő szerint ez jelentős növekedés lenne, miután tavaly összesen 391 embert küldtek vissza, idén januárban pedig 85-öt.

Refugee protest on Lesvos, February 3rd, 2020

On February 3rd 2020 about 2000 refugees demonstrated in Mitilini against arbitrary deportations and horrific conditions in Moria camp as well as demanded fr…

A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban felgyorsította a menedékjogi kérelmek elbírálását, s bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a görög-török határon található Marica folyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre.

A kabinet azt tervezi, hogy nyárig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Leszboszon kiélezett a helyzet: a lakosság a bevándorlók elszállítását követeli, a helyi tisztségviselők pedig egyenesen azt, hogy hirdessenek ki rendkívüli állapotot. Év eleje óta naponta átlagosan százan kelnek át Törökországból a görög szigetekre, amelyeken több mint 41 ezer menedékkérő él.

Az NGO-kat is ellenőrizni fogják

Mindeközben szerda virradóan a görög parlament egy olyan törvényt fogadott el gyorsított eljárásban, ami az Égei-tengeren dolgozó nem kormányzati szervezetek (NGO) kötelező regisztrációját írja elő.

Jeórjiosz Komucakosz, a bevándorlási miniszter helyettese a Protothema görög rádióállomásnak adott szerdai interjújában a rendeletet az NGO-k „elszaporodásával” indokolta, és úgy vélte, néhány közülük kihasználja a menekülttáborok feszült légkörét, és a valódi céljuk az európai uniós források megcsapolása.

Hozzátette, hogy szerinte a leszboszi Mória menekülttáborban a héten kirobbant tüntetés sem spontán akció volt, hanem bizonyos nem kormányzati szervek lázították fel a tábor lakóit.

Az új görög kormány lépéseket hozott a migráció korlátozására

Az új görög kormány azért lépett, mert csütörtökön egy nap alatt csak Leszbosz szigetére több mint félezer új migráns érkezett.