Bernie Sanders elmondta, mit jelent számára zsidónak lenni

Ismét szóba került Bernie Sanders zsidósága a CNN hétfő esti műsorában, miután a demokrata szenátor megnyerte a szavazást párt szombati, nevadai jelölőgyűlésén – írja a The Jerusalem Post. Sanders most arról beszélt, hogy nagyon fiatalon megtanulta, mi az a fehér nacionalizmus, amelynek szélsősége a nácizmus, és hogy mindent meg kell tenni ennek megállítása érdekében.

„Olyan környéken nőttem fel, ahol az embereknek tetoválás volt a kezén, amit a koncentrációs táborban kaptak. Nagyon fiatal koromban megtanultam, hogy mi az a fehér nacionalizmus” – mondta a demokrata politikus a CNN hétfő esti műsorában, amelyet a dél-karolinai Charleston városházáról közvetítettek, és amelynek főszereplője a vermonti demokrata szenátor volt, aki újabb államban nyerte meg a párt jelölőgyűlését.

A közönség is kérdezhette az elnökjelölt-aspiránst, egyikük pedig arra volt kíváncsi, hogy Bernie Sanders számára mit jelent zsidónak lenni.

A zsidóságát már korábban is hangsúlyozó demokrata politikus azt mondta, nagyon pontosan emlékszik rá, hogy gyerekként képes könyveket nézegetett arról, hogy mi történt a holokauszt alatt.

„Miközben ez történt, Hitler kitörölte apám családját. A testvérem és én feleségeinkkel elmentünk abba a lengyel városba, ahol apám született. Rettentő szegénységben és antiszemitizmusban nőtt fel. Az ott élő emberek nagyon kedvesek, megmutatták, hol ásattak a nácik gödröket a zsidókkal, hogy aztán belelőjék őket. Háromszáz embert öltek meg ott”

– mondta Sanders.

„Nagyon fiatalon, mint most ti, megtanultam, mi az a fehér nacionalizmus, amelynek a nácizmus a szélsőséges változata. Nagyon fiatalon megtanultam, hogy feltétlenül szükséges, és nem csak nekem, hogy mindannyiunknak mindent meg kell tennünk, hogy megállítsuk a rasszizmust és a fehér nacionalizmust”

– fogalmazott az elnökjelölt-aspiráns.

Bernie Sanders on Jewish heritage: It impacts me profoundly

During a CNN town hall in New Hampshire, Democratic presidential candidate Bernie Sanders discussed how his Jewish heritage impacts his vision of the world a…

A válasz hasonló volt, mint amit a demokrata szenátor korábban is adott ilyen kérdésekre. Zsidósága nem először téma, saját maga is hangsúlyozza ezt kampányában. Legutóbbi kampányvideójában is arról beszélt, „nagyon büszke arra, hogy zsidó, és alig várja, hogy az ország történelmének első zsidó elnökévé váljon”.

A több mint két és fél perces összeállításban az antiszemitizmus és neonáci jelenségeket is fókuszba helyezi, aminek megerősödéséért elsősorban Donald Trumpot hibáztatja. A szocialista politikus hangsúlyozott zsidó identitása mellett (vagy ellenére) a leghangosabb ellenzője Izrael politikájának az elnökjelölt-aspiránsok közül.

Izrael politikáját illetően korábban többször is kemény hangnemet ütött meg, volt, hogy arról beszélt: a zsidó államnak járó támogatásokat Gázába irányítaná, ha az izraeli kormány nem változtat a politikáján.

Ugyanakkor épp Sanders a legjobb példa arra, hogy érdemes kettéválasztani az Izrael-ellenes, gyűlölködő anticionizmust (vö. Ilhan Omar, Rashida Tlaib) és az általa képviselt (radikális) baloldali Izrael-kritikát.

Tavaly Sanders „jobbosnak és rasszistának” nevezte  Benjamin Netanjahu kormányát, ugyanakkor tagadta, hogy Izrael-ellenes lenne, és megemlítette hogy néhány családtagja Izraelben él, sőt fiatalkorában még kibucban is dolgozott.

Izraelnek  minden joga megvan arra, hogy békében és biztonságban létezzen, és ne legyen támadásoknak kitéve, de az Egyesült Államoknak nem csak Izraellel, hanem a palesztinokkal is foglalkoznia kell – hangsúlyozta akkor. „Többé nem elégséges, hogy Izrael-barátok legyünk. Én Izrael-barát vagyok, de a palesztinokat olyan méltósággal kell kezelnünk, amit megérdemelnek” – jelentette ki.

Zsidó identitással és szocialista programmal kampányol Bernie Sanders

A demokraták radikális baloldali jelölt-aspiránsa új kampányfogásként Trumpot okolja az Amerikában felbukkanó antiszemitizmusért.

Sanders tavaly ősszel enyhén elhatárolódott ugyan Alexandria Ocasio-Cortez nagy vihart kavart kijelentésétől, amelyben a minnesotai képviselő a náci koncentrációs táborokhoz hasonlította a mai menekülttáborokat, de úgy érvelt, lát párhuzamokat a mai kor, Trump Amerikája és Hitler felemelkedése között.

Szerinte Trump „démonizálja azokat az embereket, akik nem Amerikában születtek”, és ez saját családjának holokauszt-története miatt személyesen is mélyen érinti.

Közben a republikánusok, élükön Trumppal, próbálják megnyerni az amerikai zsidó szavazókat, jelentős mértékben támogatva Izraelt.

A Jewish News Syndicate véleménycikke szerint ennek ellenére sem várható, hogy az amerikai zsidó szavazók átpártolnak a republikánusokhoz. Még úgy sem, hogy Sanders együtt dolgozik a demokrata párt ismerten Izrael-ellenes alakjaival, például Ilhan Omarral és Rashida Tlaibbal, valamint közvetlen munkatársai között is feltűnnek közismert anticionista aktivisták, mint például Linda Sarsour és Amer Zahr.

Mindezeknek elméletileg bővel elégségesnek kellene lennie ahhoz, hogy az amerikai zsidó választók átgondolják szavazatukat. Ám erre kevés az esély, ismerve az amerikai zsidóságot – írja a lap. A demokrata párt zsidó szavazói annyira lojálisak a táborukhoz, hogy bármit mondhat Sanders, soha nem szavaznának Trumpra.

„Fizessenek az amerikaiak!” – Bernie lesz a demokrata elnökjelölt?

Bernie Sanders egy olyan rendszert nevez igazságtalannak és rossznak, ami őt is sikeressé tette.