Zsidó identitással és szocialista programmal kampányol Bernie Sanders

A demokraták radikális baloldali jelölt-aspiránsa új kampányfogásként Trumpot okolja az Amerikában felbukkanó antiszemitizmusért.

Újabb kampányvideót tett közzé Bernie Sanders az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa, amiben ismét arról beszél:

nagyon büszke arra, hogy zsidó, és alig várja, hogy „az ország történelmének első zsidó elnökévé váljon”.

A több mint két és fél perces összeállításban a vermonti szenátor az antiszemitizmus és neonáci jelenségeket is fókuszba helyezi, aminek megerősödéséért elsősorban Donald Trumpot hibáztatja (demokrataként nem elsőként, lásd Alexandria Ocasio-Cortez kirohanásáról szóló korábbi cikkünket).

A bevágott felvételeken szerepel, amikor Trump elnök „hűtlennek” nevezte a demokratákra szavazó zsidókat, és amikor azt mondta a Republikánus Zsidó Koalíción: „nem fogtok engem támogatni, mert nem akarom a pénzeteket”. A videóban Trump kapcsán arról nem esik szó, hogy az elnök lánya és unokái is zsidóknak vallják magukat.

Január óta ez Sanders már második kampányvideója, amiben zsidóságát állítja középpontba. 2016-ban még nem helyezte előtérbe identitását.

A szocialista politikus Izraelt illetően korábban többször kemény hangnemet ütött meg, volt, hogy arról beszélt: a zsidó államnak járó támogatásokat Gázába irányítaná, ha az izraeli kormány nem változtat a politikáján.

Sandersen kívül egyébként más zsidó induló is harcba szállt az elnöki székért: Mike Bloomberg, New York korábbi polgármestere szintén kiállna Donald Trumppal szemben.

Szocialista ígéretek

Zsidósága mellett természetesen Sanders más elemekkel is erősíti kampányát, megválasztása esetére több ígéretet is kilátásba helyezett. Az általa ígért „politikai forradalom” lényege a mindenkinek járó állami egészségügyi ellátás és az ingyenes felsőoktatás.

Vannak, akik szerint a szocialista politikus programján keresztül leginkább egy „Dánia típusú” államot varázsolna hazájából, míg mások Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezetőhöz hasonlítják.

Ígéretei között szerepel több állami reform bevezetése a piacokon — például a Green New Deal intézkedései, garancia a munkavállalók számára, kiterjedt ár- és bérkontroll, valamint új munkaügyi és vállalatirányítási törvények.

A konzervatív Fox csatornának néhány napja adott interjújában Sanders védelmébe vette a honlapján is kifejtett elképzeléseit, melyek szerint mindenkinek alanyi jogon járna az állami egészségügyi ellátás, eltörölné a diákok adóhitelét, és óriási beruházásokkal környezetvédelmi, úgynevezett zöld tervet valósítana meg.

Elképzeléseinek megvalósítása 80 ezer milliárd dollárba kerülne számítások szerint. A politikus azzal érvelt: ha nem lépnek, az egészségügyre az elkövetkező tíz évben 50 ezer milliárd dollárt kell fordítani, miközben az általa javasolt átalakítás következtében az állampolgároknak évente kevesebb mint 12 ezer dollárt kellene fizetniük a biztosításért. A környezetvédelmi tervet elengedhetetlennek nevezte, mondván, „a létünk van veszélyben”.

Az interjúban Sanders elhessegette az aggodalmakat, miszerint a Demokrata Párt hátrányára válna a választáson, hogy „demokratikus szocialistának” vallja magát, de egyértelműen visszautasította, hogy kommunista volna.

Nem a környezetet, a szocializmust segíti a Green New Deal

Ocasio-Cortezék piacellenes programja még nagyobb egyenlőtlenségeket és elviselhetetlen hétköznapokat eredményezne. Gyenge Dániel publicisztikája.

Az előrejelzések neki kedveznek

Közben, mint írtunk róla, a Politico című amerikai lap arról írt: Nevadában, ahol a demokraták a héten, szombaton tartják a jelölőgyűléseket (caucus), a párt elnökjelöltségére pályázók elismerték, hogy Sanders győzhet, a többiek csak a második, harmadik helyért vetélkednek.

„Bernie Sanderst egyre nehezebb megállítani. Ellenfelei éppen Nevadában kezdenek számot vetni ezzel” – írta a lap Las Vegasból keltezett tudósításában.

A lap szerint az eredmény ünneplésre készteti Sanders híveit, ám elgondolkodtathatja a vetélytársait a saját elnökjelöltségi esélyeiket illetően. A legutóbbi felmérések szerint Pete Buttigieg, aki a New Hampshire-i előválasztáson csupán pár százalékkal lemaradva lett második Sanders mögött, Nevadában és Dél-Karolinában is kifejezetten rosszul szerepel.

Dél-Karolinában a nevadai jelölőgyűlések után, a jövő héten, február 29-én lesznek előválasztások.

A demokraták egységéért aggódik Nancy Pelosi

A hétvégén Nevadában is Bernie Sanders győzhet, a többiek csak a második, harmadik helyért vetélkednek.