A demokraták egységéért aggódik Nancy Pelosi

A Demokrata Párt egységességének fontosságára figyelmeztetett Nancy Pelosi házelnök abban az interjúban, amelyet a müncheni biztonságpolitikai konferencián adott a CNN amerikai hírtelevíziónak. Egyre valószínűbb egyébként, hogy a hétvégén Nevadában is Bernie Sanders győzhet.

A demokrata párti házelnök kifejtette: elképzelni sem tudja, hogy Donald Trump elnököt az idén novemberben újraválasszák. Hangsúlyozta, hogy bármelyik demokrata politikus, akit a pártja jelöltté választ, jobb elnök lenne Trumpnál.

Pelosi leszögezte, hogy a demokraták ezzel együtt sem tekinthetik lefutottnak a választást. Ám „mindenkinek tudnia kell”, hogy a pártnak egységesnek kell lennie annak érdekében, hogy megakadályozza Trump második elnöki ciklusát.

A házelnök azt állította, a demokraták jövőképe jobb, mint a republikánusoké, ezért vereséget kell mérniük Donald Trumpra. Életerőtől duzzadó, többféle véleménynek helyet adó pártnak nevezte a Demokrata Pártot, és arról beszélt, hogy a választási eredményeket illetően bízik az amerikai nép bölcsességében.

Nancy Pelosi egyetlen demokrata elnökjelölt-aspiránst sem támogat nyilvánosan. Azt mondta: mindegyikük „nagyon értékesen járult hozzá” a politikai vitához, köztük azok is, akik időközben visszaléptek a versengéstől. Dicsérte elképzeléseiket, felkészültségüket, ítélőképességüket, „stratégiai gondolkodásukat”. Leszögezte, hogy az iowai és a New Hampshire-i előválasztási eredmények ellenére számol Joe Bidennel, az Obama-kormányzat egykori alelnökével is.

Bernie Sanders nyerte a New Hampshire-i előválasztást

A demokrata elnökjelölt-aspiráns alig várja, hogy „az ország első zsidó elnökévé váljon”.

Közben a Politico című amerikai lap arról írt: Nevadában, ahol a demokraták a héten, szombaton tartják a jelölőgyűléseket (caucus), a párt elnökjelöltségére pályázók elismerték, hogy Bernie Sanders győzhet, a többiek csak a második, harmadik helyért vetélkednek.

„Bernie Sanderst egyre nehezebb megállítani. Ellenfelei éppen Nevadában kezdenek számot vetni ezzel – írta a lap Las Vegasból keltezett tudósításában.

A többi demokrata elnökjelölt-aspiráns szerint a vermonti szenátornak várhatóan nem sikerül a voksok egyharmadánál többet megszereznie, ez azonban elégséges lesz a győzelméhez. Az eredmény – a lap szerint – ünneplésre készteti Sanders híveit, ám elgondolkodtathatja a vetélytársait a saját elnökjelöltségi esélyeiket illetően.

A legutóbbi felmérések szerint Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka korábbi polgármestere, aki a New Hampshire-i előválasztáson csupán pár százalékkal lemaradva lett második Sanders mögött, Nevadában és Dél-Karolinában is kifejezetten rosszul szerepel. Dél-Karolinában a nevadai jelölőgyűlések után, a jövő héten, február 29-én lesznek előválasztások.

Nevadában egyébként szakértők attól tartanak, hogy az iowaihoz hasonló kaotikus helyzet alakul ki a szavazatok összeszámlálásakor.

A helyi pártelnökség ugyan már korábban bejelentette, hogy nem használják az Iowában alkalmazott mobiltelefonos applikációt a voksok továbbításához, de kiderült, hogy az újonnan bevezetett elektronikus rendszer használatához a felkészülés elsietett volt, a szavazatszámlálók kevés és ellentmondásos információt kaptak.

Trump: „Megtartjuk a Fehér Házat”

Az amerikai elnök szerint 2005 óta „soha nem látott mértékben” megnövekedett a republikánusok támogatottsága.