Trump: „Megtartjuk a Fehér Házat”

Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek köszönte meg Donald Trump amerikai elnök New Hampshire-ben tartott választási nagygyűlésén hétfő este, hogy szerinte 2005 óta „soha nem látott mértékben” megnövekedett a republikánusok támogatottsága, amelyet a Gallup legfrissebb közvéleménykutatása is alátámaszt az MTI szerint.

„Kicsit fel akarom rázni a demokratákat” – írta a Twitteren Trump, mielőtt New Hampshire-be indult. Majd a Manchester városának arénájában tartott nagygyűlésen szintén a demokrata párti politikusokkal és az ellene indított alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) foglalkozott. Az eljárásból ő került ki győztesen, mert a szenátus felmentette őt a demokrata törvényhozók által felhozott mindkét vádpont alól.

„Kilenc hónap múlva visszavesszük a képviselőházat, meg fogjuk tartani a szenátusi többséget, és megtartjuk a Fehér Házat is”

– fogalmazott Trump. Szavait viharos taps kísérte. Majd azzal folytatta, hogy a republikánusok duzzadnak a lelkesedéstől, míg a demokraták távolról sem. „Egymás ellen harcolnak, fogalmuk sincs, mit csinálnak, még a voksokat sem tudják megszámolni” – utalt a demokraták iowai fiaskójára. Iowában ugyanis hétfő estig is a voksoknak csak a 95 százalékát dolgozták fel, és mind Bernie Sanders szenátor, mind Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere győztesnek hirdette ki magát, illetve hétfőn mindketten a szavazatok újraszámlálására nyújtottak be kérvényt.

„A Demokrata Párt irányítani akarja az egészségbiztosításotokat, de még egy jelölőgyűlést sem tud levezetni Iowában”

– mondta az elnök. Hozzátette azt is, hogy szerinte a demokrata pártvezetés „el akarja csalni” Bernie Sanderstől az elnökjelöltséget. „Szerintem ismét megpróbálják becsapni Bernie-t” – mondta, utalva a 2016-os választási kampányra, amikor Hillary Clinton, a demokraták akkori elnökjelöltje és a Demokrata Párt vezetése kifejezetten lejárató kampányt folytatott Sanders ellen. A nagygyűlésen Trump méltatta a gyermekgondozási segély bevezetését, az elsősorban a középosztályt érintő adócsökkentéseket és az illegális bevándorlás elleni küzdelem eredményeit. William Barr igazságügyi miniszter néhány órával a manchesteri nagygyűlés előtt jelentette be, hogy az úgynevezett menedékvárosoknak – amelyek menedéket nyújtanak az illegális migránsoknak – komoly büntető szankciókkal kell majd szembenézniük.

Kedden a republikánusok is előválasztást tartanak New Hampshire-ben, de ennek elemzők szerint nincs tétje, hiszen Donald Trumpnak csupán egyetlen, alig több mint egyszázalékos támogatottságot élvező vetélytársa van a volt massachusettsi kormányzó, Bill Weld személyében.

Trump megúszta — de mi jön ezután?

A demokraták azzal, hogy az elnök megbuktatásra törtek csak az újraválasztási esélyeit növelték. Hajdú Tímea írása.