Bernie Sanders nyerte a New Hampshire-i előválasztást

Ahogy négy éve, most is a vermonti szenátor nyerte meg a demokraták előválasztását az északkeleti államban.

Bernie Sanders nyerte meg a demokraták előválasztását az északkeleti New Hampshire államban, miután a választók 26,1 százaléka voksolt a vermonti politikusra kedden. A második helyen Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere végzett 24,2 százalékos szavazati aránnyal — közölte az MTI.

Amy Klobuchar minnesotai szenátor 19,8 százalékos szavazataránya mögött Warren 9,4 százalékos támogatottsággal a negyedik, Biden pedig a voksok 8,4 százalékával az ötödik lett. Az előválasztás nagy meglepetése Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke: ők egyetlen delegátust sem szereztek a nyári elnökjelölt-állító konvencióra.

Folytatódik a küzdelem

A választási szabályok szerint a jelöltségre pályázó politikusoknak legalább két választási körzetben vagy az államban összességében 15 százalékos támogatottságot kell elérniük ahhoz, hogy delegátus képviselhesse őket az országos elnökjelölt-állító konvencióra.

Ennek megfelelően az összesen 24 delegátust küldő New Hampshire-ben Sandersnek hét, Buttigiegnak és Klobucharnak pedig hat-hat küldöttje lesz.

Mindezzel egyidejűleg előválasztást tartottak a republikánusok is: Donald Trump elnök a voksok 86 százalékával nyert, egyetlen kihívójára, a 74 éves William Weld, volt massachusettsi kormányzóra a szavazók 9,1 százaléka adta a voksát.

Sanders magabiztos győztesként ünnepel

„Köszönöm, New Hamsphire! Hadd mondjam el ma este, hogy ez a győzelem csak a kezdet, amely véget vet Donald Trump kormányzásának”

— mondta éljenző hívei előtt Sanders, aki egyben a múlt heti, Iowában tartott demokrata párti jelölőgyűlés (caucus) győzteseként is utalt magára, noha a káoszba fulladt szavazás hivatalos eredményeit máig nem tették közzé.

Buttigieg és Sanders örülhet a botrányos iowai jelölőgyűlés után

A Demokrata Párt közleményében több indokkal is szolgált arról, hogy miért késik az iowai caucus eredményeinek nyilvánosságra hozatala.

Az NBC televízió felmérése szerint a New Hampshire-ben élők mintegy 48 százaléka az elmúlt néhány napban döntötte el, hogy kire adja a voksát. A Jewish Telegraphic Agency szerint megközelítőleg 10 ezer zsidó él az államban, ahol Sanders 2016-ban is győzött — akkor Hillary Clintont utasítva maga mögé.

Ám amikor arról kérdezték a baloldali szavazókat, miért Sanderst támogatják, zsidósága nem igen került szóba — pedig arról többször maga is említést tett.

A politikus kampánya során például beszélt arról, hogy alig várja, hogy „az ország első zsidó elnökévé váljon”, és legutóbb azt mondta, hogy szegény családi háttere mellett zsidósága határozza meg leginkább az identitását.

A szocialista politikus Izraelt illetően többször kemény hangnemet ütött meg, és volt, hogy arról beszélt: a zsidó államnak járó támogatásokat Gázába irányítaná, ha az izraeli kormány nem változtat a politikáján.

Sandersen kívül egyébként más zsidó induló is harcba szállt az elnöki székért: Mike Bloomberg, New York korábbi polgármestere szintén kiállna Donald Trumppal szemben, ő azonban túl későn szállt harcba ahhoz, hogy a New Hampshire-i választáson indulhasson.