Buttigieg és Sanders örülhet a botrányos iowai jelölőgyűlés után

A Demokrata Párt közleményében több indokkal is szolgált arról, hogy miért késik az iowai caucus eredményeinek nyilvánosságra hozatala.

Hivatalos eredmények ugyan még mindig nem születtek, a voksok 71 százalékának összeszámolása után körvonalazódni látszódnak a középnyugati Iowában hétfőn tartott demokrata párti jelölőgyűlés (caucus) eredményei.

Ezek alapján a szavazók 26.8 százaléka a centristának tartott Pete Buttigiegnek, az indianai South Bend kisváros volt polgármesterének szavazott bizalmat. Majd őt követi szorosan a szocialista Bernie Sanders 25.2 százalékkal.

A szintén a párt balszárnyához tartozó Elizabeth Warren a harmadik helyen áll 18.4 százalékkal, míg negyedikként Joe Biden ex-alelnöknek eddig 15.4 százalékot összesítettek eddig — számolt be a BBC a legfrissebb eredményekről. Amy Klobuchar 12.6 százalékot kapott, Andrew Yang és Tom Steyer, valamint Tulsi Gabbard 1 százalék körüli arányban részesült a szavazatokból.

Kép: Twitter/CNN

A Demokrata Párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson indulhat majd Donald Trump republikánus elnökkel szemben. A posztra pályázó politikusok többsége már New Hampshire államba utazott, hogy a február 11-i előválasztások előtt kampányoljon tovább a győzelemért.

Miért volt káosz?

A Demokrata Párt közleményében több indokkal is szolgált arról, hogy miért késik az iowai caucus eredményeinek nyilvánosságra hozatala. Elsőként azt mondták, a választók által használt mobiltelefonos applikációval akadt gond, majd kedden a szavazatok kézzel történő átszámolását is megígérték. Végül azt közölték, hogy nem érte támadás a számítógépes rendszert, és nem volt baj a telefonos alkalmazásokkal sem, csak túl sokan vettek részt a jelölőgyűlésen.

Godot-ra várva: Botrányba fulladt a demokrata előválasztás Iowában

Kedd délutánra sincs eredmény, a CNN kételkedik, a The New York Times csalódott, Elizabeth Warren sürget, Trump kárörvend.

Donald Trump — aki hétfőn az iowai jelölőgyűlést 96,6 százalékos támogatottsággal nyerte meg — a Twitteren reagált az eseményekre.

„A demokrata caucus egy teljes katasztrófa. Semmi nem működik, ugyanúgy, mint amikor az országot irányították. Emlékezzünk csak az 5 milliárdos Obamacare honlapra, ami az összeg 2 százalékába is kerülhetett volna. Az egyetlen személy, aki nagy győzelmet tudhat magáénak a tegnap esti iowai események után, az Trump”.

Buttigieg ünnepel 

Noha hivatalos eredmények még mindig nincsenek, már hétfő este több jelölt is győztesnek nevezte magát. Bernie Sanders vermonti szenátor — akinek Izrael-ellenes kampányígéreteiről több alkalommal is beszámoltunkbejelentette: kampánycsapata saját számításai szerint egyértelmű, hogy Iowában ő nyerte a caucusokat.

Az állam fővárosában, Des Moines-ban tartott sajtókonferencián Troy Price, az iowai Demokrata Párt elnöke elnézést kért mindenkitől az eredmények megkésett nyilvánosságra hozataláért, ugyanakkor közölte, a végleges eredmények még mindig nem születtek meg, a szavazatok egyharmadát ugyanis még számolják. Leszögezte: a caucusok csaknem 1700 helyiségéből beérkező adatok biztonságosak, azaz pontosak.

A részeredményekből kitűnt, hogy több választókörzetben, ahol 2016-ban Bernie Sanders vermonti szenátor aratott győzelmet, a választók most Pete Buttigiegnek szavaztak bizalmat. (MTI)

Ezzel egyidejűleg Pete Buttigieg, az indianai South Bend nevű, 100 ezres kisváros volt polgármestere arról beszélt: sikerült az áttörése Iowában, és az emberek megértették az ő üzenetét.

Ha a 38 éves Buttigieg győz a Demokrata Párt színeiben, esély kaphat arra, hogy ő legyen Amerika első nyíltan meleg elnöke.

Az egykor Harvard és Oxford Egyetemen is tanulmányokat folytató férfi katonai szolgálatot teljesített Afganisztánban, és egy ideig a McKinsey tanácsadócégnél is dolgozott.

A vele fej-fej mellett haladó Sanders azt mondta, Buttigieg túl korán hirdette ki győzelmét. „Nem tudom, hogy valaki hogyan hirdethet győzelmet, azelőtt, hogy hivatalos eredmények születnének” — fogalmazott a vermonti politikus, aki eddig úgy tűnt, hogy töretlen magabiztossággal kampányol a demokraták színeiben, és hétfőn még maga is bizakodóan nyilatkozott.

Melyik demokrata elnök lenne jó Izraelnek, illetve a zsidóságnak?

Ahogy szűkül a mezőny, itt az ideje megvizsgálni, mik a főbb demokrata elnökjelölt-aspiránsok nézetei: antiszemitizmusról, Izraelről, zsidóságról.