Melyik demokrata elnök lenne jó Izraelnek, illetve a zsidóságnak?

Ahogy szűkül a mezőny, itt az ideje megvizsgálni, mik a főbb demokrata elnökjelölt-aspiránsok nézetei: antiszemitizmusról, Izraelről, zsidóságról.

A legfrissebb felmérések szerint már csak öt demokrata politikusnak van valódi esélye megszereznie pártja elnökjelölését. A versenyt továbbra is Obama volt alelnöke, az impeachement-eljárás ukrán botrányának sztárja, Joe Biden vezeti. Második helyen, akárcsak négy éve, Bernie Sanders áll.

A harmadik a valószínűleg már csak rövid ideig esélyes Elizabeth Warren szenátor, akinek kampánya egyik pillanatról a másikra összeomlott, és hetek óta folyamatosan zuhannak a számai. Mögöttük majdnem tíz ponttal lemaradva Pete Buttigieg, egy indianai kisváros meleg, progresszív, keresztény polgármestere áll. Ötödik helyen pedig – mindössze 5%-kal – Michael Bloomberg milliárdos üzletember, volt New York-i polgármester áll, aki republikánusból lett demokrata.

A The Times of Israel összeállítást készített arról, melyik jelölt hogyan gondolkozik a zsidóságot érintő főbb kérdésekről. Egyben mindannyian megegyeznek: ha Trumpot legyőzik, visszatérnek a kétállami megoldáshoz, tehát Izrael mellett egy palesztin állam megalapítását is szorgalmaznák.

Joe Biden: Az óvatos barát

Fotó: Flickr/ Gage Skidmore

A volt alelnök négy évtizedes pályafutása során a hagyományosan Izrael-barát demokrata vonalat követte. Ez azt is jelentette, hogy úgy próbálta támogatni Izraelt, hogy közben az alapvetően liberális amerikai zsidóságnak is kedvezzen.

A legutóbbi, december 19-i demokrata vitán Biden kijelentette, hogy Netanjahu a szélsőjobboldalra tolódott, és fontos, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakoroljon Izraelre, hogy tartsa magát a két állami megoldáshoz. Azonban a volt alelnök nem állt a demokrata párt progresszív csoportja mellé, akik elvennék Izrael katonai támogatását.

„Bibi Netanjahu és én jól ismerjük egymást. Tudja, hogy azt gondolom, felháborító, amit művel… Állandó nyomást kell gyakorolnunk Izraelre, hogy térjenek vissza a kétállami megoldáshoz, de nem szabad elvennünk a biztonsági támogatást”

– jelentette ki Biden.

A volt alelnök ellenzi zsidó telepek építését Ciszjordániában. Idén a JStreet rendezvényén kijelentette: „a telepek szisztematikus és folyamatos terjesdése és a földek lefoglalása rossz irányba sodorják Izraelt.”

Ami az antiszemitizmust illeti, Biden nem szólalt fel saját demokrata kollégája, Ilhan Omar antiszemita kommentjeivel kapcsolatban, azonban rendszeresen beszédet tart zsidó rendezvényeken, és alapvetően jó a kapcsolata az amerikai zsidó közösségekkel. Fia második felesége zsidó, lánya pedig egy zsidó orvos felesége, amit az alelnök mindig büszkén emleget.

Joe Biden mellett szól, hogy határozottan elítéli az Izrael-elleni bojkott mozgalmat (BDS).

Bernie Sanders: elvenné Izrael katonai támogatását

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

A 78 esztendős szocialista lehetne az Egyesült Államok első zsidó elnöke. Azonban kérdés, hogy ez előnyös lenne-e Izrael számára. Sanders alapvetően cionista nézeteket vall, és fiatalon még egy kibucban is dolgozott, azonban az elmúlt időben olyan emberekkel vette magát körül, mint az iszlamista Linda Sarsour vagy az antiszemita botrányokba keveredett Ilhan Omar.

Mikor Trump felszólította Izraelt, hogy ne engedje be Rashida Tlaibot és Ilhan Omart az országba, Sanders a következőt írta ki Twitterre: „Undorító, hogy egy olyan bigott alak, mint Trump, így megtámadja Rashida Tlaibot és Ilhan Omart. Ellenezni Netanjahu politikáját nem egyenlő a zsidógyűlölettel. Együtt ki kell állnunk azok ellen, akik gyűlöletet és rasszizmust hirdetnek, legyenek akár Izraelben, Palesztinában, Amerikában, vagy bárhol.”

Bernie és Linda – Egy iszlamista a brooklyni zsidó kampányában

Bernie Sandersnek fog kampányolni a Jézust palesztinnak nevező, a saríát hirdető, BDS támogató palesztin-amerikai aktivista Linda Sarsour. Ez az eset is a demokrata generációváltást jelzi. Hajdú Tímea írása.

Bernie Sanders a december 19-ei vitán rasszistának titulálta az izraeli miniszterelnököt és olyan politikát hirdetett, „ami szem előtt tartja Izrael biztonsági érdekeit, de közben palesztinbarát is egyben.” Korábban pedig azt is felvettette, hogy Izrael katonai támogatását Gázába kellene átcsoportosítani – ebből lényegében csak az ott kormányzó Hamász terrorszervezet profitálna.

Sanders, aki kelet-európai zsidó bevándorlók gyermekeként nőtt fel, többször kijelentette, hogy büszke zsidó identitására. A szenátor, amikor elítéli az antiszemizmust, gyakran egy kalap alá veszi a gyűlölet minden más formájával. Szerinte a legnagyobb antiszemita veszélyt a szélsőjobboldal jelenti.

A brooklyni neveltetésű szenátor progresszív nézetei ellenére szintén ellenzi a BDS mozgalmat.

Elizabeth Warren: két állam mindenek felett

Elizabeth Warren egy munkás nagygyűlésen szólal fel Iowa államban. Fotó: Wikimedia commons

Elizabeth Warren a párt progresszív vonalát képviseli, ennek ellenére csak a fehér középosztály támogatását élvezi. Akárcsak Bernie Sanders, ő is felvettette, hogy a katonai támogatás megvonásával kellene Izraelt zsarolni.

Warren az egyik leghangosabb ellenzője Izrael települé-politikájának. Mikor Mike Pompeo bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem tekinti illegálisnak a ciszjordániai zsidó telepeket, Warren a következőt írta ki Twitteren:

„Egy újabb felháborító ideológiai kísérlet arra, hogy a Trump-adminisztráció elterelje a figyelmet a régión belüli bukásairól. Ezek a telepek nemcsak hogy megszegik a nemzetközi jogot, de még a békét is megnehezítik. Ha elnök leszek, visszafordítom ezt a rendelkezést, és a kétállami megoldást fogom támogatni.”

Warren valószínűleg Obamánál is hidegebb kapcsolatot tartana fenn Izraellel, hiszen kampányát olyanok segítik, mint Max Berger szélsőbaloldali aktivista, akit korábban „Izrael ellenségének” tituláltak Izrael-ellenes tevékenysége miatt.

Ami az antiszemitizmust illeti, bár rendszeresen felszólal ellene, ő is azok között volt, akik ellenezték azt a határozatot, amivel a képviselőház Nancy Pelosi vezetésével elakarta ítélni Ilhan Omar antiszemita kijelentéseit. Warren szerint Omar csak Izrael-kritikát szokott megfogalmazni.

Mikor Warren szenátor lett, egyik fontos támogatója a JStreet baloldali szervezet volt.

J Street, az Izrael-ellenes szörnyszervezet

Bár Izrael-pártinak nevezik magukat, a J Street mindent megtesz, hogy éket verjen Izrael és az Egyesült Államok közé – írja David Weinberg a The Jewish Press oldalán. 

Pete Buttigeg: Barack Obama 2.0

Fotó: Wikimedia commons/Gage Skidmore

Pete Buttigieg egy indianai kisváros polgármestere, aki semmilyen külügyi tapasztalattal nem rendelkezik. Talán az összes jelölt közül az ő nézeteiről lehet a legkevesebbet tudni, hiszen nincs kongresszusi múltja. Buttigieg kampánya jól indult, de sokat esett a népszerűsége, miután a média „unalmasnak” titulálta.

Bár kampánya elején még mérsékelt nézeteket vallott, néhány hónap leforgása alatt teljesen lecserélte őket, és progresszív programot hirdetett.

Izraellel kapcsolatban ő is a kétállami megoldást támogatja, és provokációnak titulálta azt, hogy Netanjahu annektálná a ciszjordániai zsidó telepeket:

„Ez a provokáció káros az izraeli, a palesztin és az amerikai érdekek számára. Izrael támogatása nem jelenti azt, hogy egyet kell érteni Netanjahu politikájával. Én nem értek egyet vele. Egy olyan elnökre van szükség, aki azt tanácsolja a szövetségesünknek, hogy ne hagyja el a kétállami megoldást.”

Buttgieg gyakran vádolja Donald Trumpot az antiszemitizmus közvetett támogatásával. Egy májusi rendezvényen például azt állította, hogy„Trump olyan embereket fogad a Fehér Házban, akik nyíltan antiszemiták.”

Buttigieg az öt esélyes közül az egyetlen, aki kisebb antiszemita botrányba keveredett, miután Mike Pence alelnököt a „farizeus” jelzővel látta el. Danya Ruttenberg rabbi a JTA-nak azt nyilatkozta, hogy farizeus szó használata a keresztény antiszemitizmust idézi fel. Buttigieg nem kért bocsánatot, viszont a kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy nem használja többet a kifejezést.

Michael Bloomberg: a demokrata Trump?

Fotó: Wikimedia commons/ Gage Skidmore

Mike Bloomberg, New York korábbi polgármestere egy hónappal ezelőtt jelentette be indulását. Így a guru Marianne Williamson és a szocialista Bernie Sanders mellett ő lett a harmadik zsidó jelölt aspiráns. Bár a mérsékelt demokraták reménykedtek, hogy a milliárdos lehet a demokrata Trump, egyenlőre nem tudott tömegeket állítani maga mögé.

Bloomberg kóser háztartásban nőtt fel, de ő már szekulárisnak nevelte a gyerekeit.

New York polgármestereként rendszeresen fellépett az antiszemitizmus ellen. Hatalmas vagyonával számtalan zsidó szervezetet támogatott, köztük több jeruzsálemi székhelyűt is.

A korábban republikánus Bloomberg saját bevallása szerint azért támogatta George W. Bush újraválasztását, mert jónak tartotta az elnök Izrael politikáját és neki „csak ez számított.”

New York polgármestereként a JTA Bloomberget „Izrael-barátnak”  titulálta. Ő az egyetlen demokrata jelölt, aki meleg hangon nyilatkozott Benjamin Netanjahuról, akit „jó vezetőnek és barátnak nevezett. Élesen ellenzi az Izrael-ellenes BDS bojkottmozgalmat.

A 2014-es gázai konfliktus alatt pedig megszegte a repülési tilalmat és Izraelbe repült, hogy demonstrálja, a zsidó állam légtere biztonságos.

Bloomberg a barátság ellenére, ugyanúgy, ahogy a többi jelölt határozottan a kétállami megoldás mellett tette le a voksát.

Izrael-gyűlölet a baloldalon: elérheti-e a Corbyn-hatás az amerikai demokratákat?

A brit Munkáspárt szinte teljesen elveszítette zsidó szavazóit. De mi vár az amerikai baloldalra?