New Age guru a demokrata jelöltek között

A Neokohn szerkesztője

 

Marianne Williamson jelöltségében nem az a legfurcsább, hogy egy spiritiszta felállhat a demokrata vita színpadára, hanem az, hogy úgy tűnik, a pártban ez senkit nem zavar. 

Amerikában folyik a helyezkedés, hogy ki legyen Trump 2020-as demokrata kihívója. Lezavartak két dupla estés, 20 jelöltet felsorakoztató vitát, a politikusok folynak a csapból is, mindenki keresi a maga nagy pillanatát. A hollywoodi pénzgyűjtő estélyeken versenyben szidják az elnököt, és a demokrata érzületű milliárdosok már át is utalták millióikat a nekik tetsző jelöltnek a superpac rendszeren keresztül (olyan alapítvány, amely a jelölt kampányát pénzeli).

Mindezek ellenére Joe Biden korábbi alelnök toronymagasan vezet, még úgy is, hogy gyakorlatilag alva járva kampányol. Az egész show elkeseríti a demokratákat, akik kapkodva keresik, hogy a nem túl biztató felhozatalból ki tud megállni Trumppal szemben. A legutóbbi Politico felmérés szerint Biden mögött 14 ponttal lemaradva kullog a szocialista Bernie Sanders, mögötte pedig jelenleg még ketten rúghatnak labdába; Kamala Harris és Elizabeth Warren. Biden kivételével mindhárom jelölt hatalmas költekezést ígér, kezdve az ingyen felsőoktatástól, a feketék rabszolgaság miatti kárpótlásáig, a mindenkit lefedő egészségügyig. A több, mint 20 jelölt közül sokan még hónapokig el fogják húzni a kampányukat.

Már az első vitán nagy visszhangot keltett egy jelölt, aki — miközben a többiek a politikai programjuk felvázolásával voltak elfoglalva — bedobta, hogy a „szeretet erejével” fogja legyőzni Trumpot. Ez a jelölt Marianne Williamson, aki archaizáló, elhelyezhetetlen akcentussal beszél, és nem mellesleg egy Oprah Winfrey és más hírességek által erősen támogatott spiritiszta, New Age guru.

A viták második fordulója után a Google kihozta, hogy Williamson volt a legkeresettebb jelölt a vitákat követően. Williamson a vita során többek közt 100 milliárd dollárnyi kárpótlást ígért a rabszolgák leszármazottainak, de leginkább azért került be a hírekbe, mert egy Trump által okozott „sötét, pszichikai erőről” beszélt, amit szerinte a többi jelölt nem fog tudni legyőzni.

A magát „progresszívként” definiáló nő szerint a klímaváltozás a„generáció legnagyobb morális kihívása,” a kötelező oltást pedig Orwellinek nevezte.

Marianne Williamson, Fotó: Wikimedia commons/marcn

Williamsont a Washington Post beszámolója szerint az Amerikában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő boszorkány mozgalom támogatja. A Post szerint a neten szervezkedő boszorkányok önmagukat „okkult akciócsoportba” szervezték és igyekeztek praktikáikkal befolyást gyakorolni a vita szervezőkre, hogy Williamson több időt kapjon a beszédre.

A 67 éves Williamson kelet-európai zsidó bevándorlók leszármazottja, akit szülei a zsidóság un. konzervatív irányzata szerint neveltek. Az 1970-es években vetette bele magát a Helen Schucman által írt A csodák tanítása című könyvbe, amelyet sokan a New Age fő művének tekintenek. A könyvet egy amerikai pszichológus írta, aki azt állította, hogy a sorokat egy magát Jézusnak beállító szellem diktálta neki. Az amerikai kereszténység a könyvet eretnekségnek tartja, amely szerintük teljesen szembemegy a legalapvetőbb bibliai igazságokkal.

Williamson először ezoterikus kávézót alapított, majd önsegítő spiritiszta könyveket kezdett írni. A 90-es évektől kezdve próbált bejutni a washingtoni körökbe. Egyszer már kongresszusi képviselő is megpróbált lenni, de csak harmadik lett. Hollywoodban nagy népszerűségnek örvend, gyakori vendége Oprah Winfreynek, és több színésznek is ő a „spirituális tanácsadója”. Könyvei milliós példányszámban keltek el.

Williamson nem új név a demokraták számára, már a 90-es években is feltűnt a párt horizontján egy olyan epizódban, amire nem biztos, hogy minden demokrata szeret emlékezni. Williamson ugyanis tagja volt annak a New Age gurukból álló csoportnak, amelyet a Clinton házaspár magához invitált. Közismert, hogy egyes világvezetők gyakran fordulnak gurukhoz és spiritisztákhoz, néhány évvel ezelőtt pont egy ilyen tanácsadó miatt bukott meg a dél-koreai miniszterelnök.

Williamson és Oprah, Fotó: Youtube

Jogos kérdés lehet, hogy mit keres egy önsegítő spiritiszta bestseller szerző a demokrata jelöltek között. A demokrata párt politikusai gyakran kemény kritikával illetik a republikánusokat támogató nagyszámú keresztény tábort, nézeteiket ódivatúnak és idejétmúltnak nevezik, hitüket pedig gyerekesnek. Például gyakori gúny illeti azokat, akik a katasztrófák alkalmával imára szólítják fel az embereket, legutóbb Ivanka Trump-ot ért ilyen támadás.

Azonban Williamson spiritiszta nézetei nem ihletik gúnyra a The New York Times, a Washington Post vagy akár a The Guardian véleményvezéreit. A demokraták ugyanis úgy döntöttek, keblükre ölelik a spiritisztákat és a boszorkányokat. Az HBO által sugárzott Vice News rendszeresen foglalkozik a Trump ellenes boszorkánymozgalommal, akik fekete mágiával igyekeznek megbuktatni az elnököt. De a The New York Times is cikkezett a „metoo korszak boszorkányairól” és szentimentális nyelvezettel írt szeánszukról. Ugyanazok, akik kinevetik a rabbikat és a papokat, azok teljesen legitimnek tartják a sztárok lelki gondozó spiritisztáját.

Egy a számtalan mém közül.

A pop kultúrában eddig is hatalmas népszerűségnek örvendtek a varázslók, boszorkányok és spiritiszták, de az, hogy mindez annyira főáramúvá váljon, hogy a demokrata elnökségért induljon egy spiritiszta és még támogatottsága is legyen, ez sok amerikait elképesztett.

A New York Times véleménycikkben fejtette ki, hogy Williamson „tudja, hogyan kell legyőzni Trumpot”, és magasztalta a nőt, amiért visszahozza az illendőséget a politikai beszédbe. A Washington Post szintén magasztaló cikket írt a nőről, amiben példának állítják a többi jelölttel szemben Williamsont, mert a cikkíró szerint a spiritiszta ötlete a rabszolgák kárpótlásáról a helyes irány. Nem csoda, ha Williamson egy-egy közvélemény kutatáson már mérhető népszerűségi adatokat produkál.

Természetesen Williamsonnak nem sok esélye van, hogy valóban ő legyen a demokrata jelölt. Sokan nevetnek feltűnésén, rengeteg vicc íródik róla, mondásait a konzervatívok és liberálisok egyaránt nevetve osztják meg.

Azonban az, hogy a demokrata oldal nem illeti kritikával Williamson, New Age nézeteit és szeretetről szóló zavaros tanításait, az azt mutatja, hogy valójában a demokraták bármilyen világnézetet, vallást elfogadnak, amennyiben az progresszív értékrenddel párosul.