„Izrael ellensége”: radikális aktivista segíti Trump demokrata kihívóját

Max Berger 33 évesen máris szakértőnek számít a baloldali aktivizmus terén. Most Elizabeth Warren szenátornak dolgozik. Alkalmazása azt jelzi, hogy a Demokrata Párt még balrább mozdulhat Izrael tekintetében.

Néhány nappal azután, hogy az izraeli szárazföldi csapatok 2014-ben behatoltak Gázába, fiatal baloldali zsidók egy csoportja azért gyűlt össze, hogy megtervezze egy, a katonai művelettel szembeni nyilvános tiltakozás részleteit — írja a The Jerusalem Post.

Az IfNotNow nevet kapó új csoport egy nyilvános demonstrációban gondolkodott, amelyet egy fősodorbeli zsidó ernyőszervezet központja elé terveztek.

Max Berger volt az akció egyik szellemi atyja, ő javasolta, hogy a tiltakozók tartóztattassák is le magukat a zsidó szervezet New York-i központjában. Mindemellett mondjanak gyászoló kádist az izraeliekért és a palesztinokért, akik a harcokban meghaltak.

Amikor a tiltakozásra 2014. július 28-án sor került, pontosan ezt tették. Berger volt az egyik a kilenc zsidó közül, akiket letartóztattak az épületben.

„Max a megszerzett tapasztalatai révén megértette a tét növelésének, illetve annak az értékét, ha a válsághelyzetet egészen egy intézmény ajtajáig juttatnak el közvetlen cselekvési stratégia révén” – mondta Simone Zimmerman, az IfNotNow társalapítója.

„Tudta, hogyan csalhatja elő a harag és az megvezetettség érzése miatti fájdalom teljes súlyát és mélységét, hogyan segíthet hozzá egy csoportot ahhoz, hogy ezt előhozza magából”.

Bár az IfNotNow új csoport volt, de Berger számára a bomlasztó tiltakozás régi játéknak számított. 33 évesen máris szakértőnek számít a baloldali aktivizmus terén, az Occupy Wall Street-től az IfNotNow-ig, és az Alexandria Ocasio-Cortezt valószínűtlen győzelméhez segítő Justice Democrats progresszív platformig bezárólag sokfelé megfordult.

Szép új progresszív világot építenének a demokrata elnökjelöltek

Az amerikai demokrácia kompromisszumokra épülő rendszerén az új programok csak akkor mehetnek át, ha lerombolják a rendszert, ahogy azt eddig ismertük.

Most Elizabeth Warren szenátornak dolgozik, mint a progresszív partnerség igazgatója, így a zsidó millenniumi nemzedék baloldali felkelésének vezetője immár a Demokraták fokozódó elnöki kampányának részesévé vált.

Az IfNotNow mellett Berger társalapítója a Momentum nevű, progresszív aktivistákat tréningező csoportnak is (amelynek nincs köze az azonos nevű magyar párthoz – a szerk.)

„Warren még [Max] viselkedéséhez, illetve nagyon előrelátó és jól átgondolt politikai stílusához is passzol” – mondja Walled Shahid, aki több progresszív mozgalomban is együttműködött Bergerrel, és most a Justice Democrats kommunikációs igazgatójaként tevékenykedik. „Vicces, hogy Warren szlogenje: «Van erre tervem». Max a Momentumban képzéseket tartana arról, hogy a szervezetek hogyan nem terveznek eleget”.

Berger szerepvállalása a Warren-kampányban a jobboldali zsidókat is feldühítette, sőt, többeket az Izrael-barát baloldalon is.

Az Izrael-ellenes „gyűlöletcsoportokat és azok tagjait” névtelenül listázó Canary Mission honlap kiterjedt gyűjteményt állított össze az eddigi tweetjeiből és az IfNotNow akcióiból, „Izrael elleni gyűlölet terjesztésével” vádolva őt, illetve azzal, hogy démonizálja az Izrael-párti amerikai zsidókat.

Mások a Canary Mission anyagait idézve Berger eltávolítására szólítottak fel.

Max Berger, az aktivista, aki segíthet balra tolni a demokratákat

Ugyan Berger a tweetjeinek legnagyobb részét törölte, képernyőfotók és a kritikusai által megőrzött idézetek arról tanúskodnak, hogy támogatja Izrael bojkottját, a Gáza határánál történt összecsapások során kiadott izraeli tűzparancsot pedig „pogromnak” minősítette. Egy 2007-ben írt tweetben így fogalmazott:

„Egyetértek a BDS-szel, de nem tévedés nagymértékben anticionistának tartani [a mozgalmat]. A cionisták számára ez egzisztenciális kérdés”.

Carinne Luck, az IfNotNow társalapítója tisztázta, hogy bár Berger személyesen támogatja Izrael bojkottjait, de nem azonosul a BDS-mozgalommal.

Az Izrael mellett álló zsidóság nagy része számára, bal- és jobboldalon egyaránt, a BDS tabunak számít, ugyanis annak palesztin vezetése megtagadja a zsidó állam elismerését a történelmi Izrael bármely részén. Az IfNotNow kritikusai megjegyzik, hogy alapelveinek megfelelően a zsidó csoport „nem képvisel egységes álláspontot a BDS, a cionizmus vagy az államiság kérdései terén”.

Mark Mellman, egy másik új csoport, a Democratic Majority for Israel elnök-vezérigazgatója azt mondta a JTA-nak, hogy

„politikai szinten mély aggodalomra ad okot, hogy olyan szervezet társalapítója, amely nem ismeri el Izrael létezéshez való jogát”.

Mellman nem szólított fel Berger eltávolítására.

A Progressive Zionists of California, egy nagyjából 200 tagot számláló, alulról építkező közösségi szervezet azt állította, hogy az IfNotNow „egyoldalúan elítéli és rágalmazza Izraelt”, és felszólították Warren kampányát, hogy bocsássák el Bergert, akit „Izrael ellenségei” közé soroltak.

Zsidóügyi kisokos az amerikai elnökválasztáshoz

A JTA cikke alapján vettük sorra, Donald Trump kihívói milyen kapcsolatot ápolnak Izraellel és a zsidósággal.

„Veszélybe sodorja [Warrent] nyilvános álláspontjaival” — mondta Susan George, a kaliforniai csoport alapító tagja és Bernie Sanders szenátor küldötte a 2016-os elnökválasztási kampányban.

„Személy szerint Elizabeth Warren nagy rajongója voltam. A pénzügyi válság óta ő volt a hősöm. De, hogy olyasvalakit, mint Max Berger olyan helyzetbe hozzon, ahol az befolyásolni tudja a progresszíveket, az aggodalomra ad okot”.

De amit a kritikusok teherként érzékelnek, azt Berger szövetségesei erősségnek tekintik. Berger alkalmazása azt jelzi, hogy a Demokrata Párt balrább mozdulhat Izrael tekintetében.

Berger jelenléte Warren kampányában valószínűleg kifizetődő azok számára, akik azt akarják, hogy a jelöltek szigorúbbak legyenek Izrael ügyében. Amikor az IfNotNow aktivistái arról kérdezték Warrent, hogy „nyomást gyakorolna-e az izraeli kormányra, hogy szüntesse be a megszállást”, a politikus így válaszolt: „Igen, igen”, majd hozzátette: „Szóval ott vagyok”.

Egy, a The New York Times-nak adott júniusi interjújában Warren „jó barátnak” nevezte Izraelt, és támogatta a kétállami megoldást. Azt mondta, az Egyesült Államok „nem diktálhatja a hosszú távú megállapodás feltételeit”, de hozzátette: „a jelenlegi helyzet nem tartható”.

„Óriási kihívásokkal néznek szembe és erős szövetségeseink” — mondta. „Szükségünk van egy liberális demokráciára abban a régióban, és együtt kell működnünk azzal a liberális demokráciával. Ugyanakkor az is a helyzet, hogy ösztönöznünk kell szövetségesünket, ahogy minden jó barátunkkal tennénk, hogy üljön le az asztalhoz a palesztinok mellé, és dolgozzon a tartós megoldáson. Erősen támogatom a kétállami megoldást”.

Berger mérsékeltebb nézeteket képvisel, mint néhány baloldali zsidó társa. Bírálta Ilhan Omar antiszemita sztereotípiákat visszhangzó kijelentéseit, valamint azt, hogy a Black Lives Matter mozgalom népirtással vádolta Izraelt.

Ugyanakkor arra ösztönözte a zsidó közösséget, hogy álljon ki mind Omar, mind a Black Lives Matter mellett.

Berger Massachusettsben nőtt fel és a Reed College-re járt, az Oregon-beli Portlandben.  Főiskola után a J Street-nek, a liberális Izrael-lobbinak dolgozott újmédia asszisztensként. 2011-ben az Occupy Wall Street mozgalom szervezőjeként hívta fel magára a figyelmet, ahol a mérsékelt szárnyhoz tartozott.

„Nem akarok ki..szott kommunában élni. Nem akarok sz.rt robbantani. Dolgokat akarok elvégezni” — mondta a New York magazinnak.

Berger egyik progresszív szervezetről a másikra váltott. 2016-ban Bernie Sanders nyílt támogatója volt, és azt írta a Háárecben, hogy a vermonti szenátor „prófétai hangon beszél, amely hagyományunk középpontjában áll”.

„Végső soron sokkal inkább Bernie ideológiájával és politikájával rokonszenvez, és végül ahhoz, ami a győzelemhez és az irányításhoz kell, szüksége lesz valami olyasmire, ami Warrenben megvan” — fogalmazott Lissy Romanow, a Momentum ügyvezető igazgatója, aki az IfNotNow-ban is együtt dolgozott Bergerrel.

A marxizmus modern prédikátorai — Milyen lesz a világ jövője, ha Amerikát szocialisták irányítják?

Marx ,Engels és Lenin soha nem tudtak működő rendszert teremteni, csak elméleteket. Ma abban az országban hódít romboló ideológiájuk, amit részben pont a kapitalizmus emelt a világ tetejére.