Bernie Sanders Netanjahu kormányát rasszistázza

A Demokrata Párt szenátora a CNN vasárnapi műsorában nevezte „jobbosnak és rasszistának” a még meg sem alakult izraeli adminisztrációt — írja a The Jerusalem Post.

Arra a kérdésre válaszolt, hogy erős kritikai attitűdje mellett miként tudná fenntartani az USA és Izrael közötti szoros kapcsolatokat. A szenátor tagadta, hogy Izrael-ellenes lenne, és megemlítette hogy néhány családtagja Izraelben él, sőt fiatalkorában még kibucban is dolgozott.

„Nem vagyok Izrael-ellenes, de az tény, hogy Netanjahu jobboldali politikus, és úgy gondolom, hogy méltánytalanul bánik a palesztinokkal”

— jelentette ki, és hozzátette, hogy az USA sok milliárd dollárnyi katonai segélyekkel támogatja a zsidó államot. Ezt nem tartja túlzásnak, de úgy véli, hogy Amerikának másképpen kellene foglalkoznia a Közel-Kelettel.

A demokrata elnökjelöltségre pályázó Sanders úgy fogalmazott, hogy

„az a cél, hogy megpróbáljuk egyesíteni az embereket, ne csak egy olyan országot támogassunk, amelyet rasszista, jobboldali kormány irányít.”

Hozzátette, hogy

„Izraelnek  minden joga megvan arra, hogy békében és biztonságban létezzen, és ne legyen támadásoknak kitéve, de az Egyesült Államoknak nem csak Izraellel, hanem a palesztinokkal is foglalkoznia kell.”

Sanders saját magát „100%-os izraelinek” nevezte a műsorban.

Szép új progresszív világot építenének a demokrata elnökjelöltek

Az amerikai demokrácia kompromisszumokra épülő rendszerén az új programok csak akkor mehetnek át, ha lerombolják a rendszert, ahogy azt eddig ismertük.