„Ajvé!” – Zsidó gyökereiről, a menekültekről és Trumpról is nyilatkozott Bernie Sanders

A Demokrata párt egyik legismertebb elnökjelöltje a napokban egy interjúban beszélt zsidóságáról és arról, mit is gondol Donald Trumpról.

„Hihetetlen, hogy olyan elnökünk van 2019-ben, aki nyiltan rasszista” — fogalmazott a vermonti szenátor a Yahoo Newsnak adott minapi interjújában.

Az újságírók arra is kíváncsiak voltak, vajon a radikális baloldali politikus mit gondol Alexandria Ocasio-Cortez nagy vihart kavart kijelentéséről, amelyben a minnesotai képviselő a náci koncentrációs táborokhoz hasonlította a menekülttáborokat, melyeket Donald Trump elnök illegális bevándorlók számára létesített.

Személyes ügy

A lengyel és orosz zsidó családból származó, önmagát „egy bevándorló büszke fiának” nevező Sanders kicsit határolódott csak el a botrányos összehasonlítástól, elutasította a „koncentrációs tábor” szó használatát, de úgy érvelt, lát párhuzamokat a mai kor, Trump Amerikája és Hitler felemelkedése között.

Sanders szerint Trump „démonizálja azokat az embereket, akik nem Amerikában születtek”, és ez saját családjának holokauszt-története miatt személyesen is mélyen érinti. Mint elmondta, 1921-ben bevándorolt édesapjának szinte egész családját kiirtották a nácik.

Ocasio-Cortez: Trump koncentrációs táborokat tart fenn

Az amerikai demokrata képviselőnő újra messzire ment kijelentéseivel.

Az interjúban faggatták saját zsidó gyökereiről, családjáról és identitásáról is. Brooklynban töltött gyermekévei alatt Sanders is járt  vasárnapi zsidó iskolába, de ahogy fogalmazott, „nem voltam valami Talmud-tudós alkat, leginkább a galacsindobálással voltunk elfoglalva”.

Hozzátette: héber gyorsolvasási versenyt is rendeztek, amiben nem volt ügyetlen, habár  szövegértés hiányában nem mindig tudták, miről is van szó.

Nagyon büszke zsidónak nevezte magát, akinek otthonában szinte mindenki beszélt jiddisül. A bevándorlásról alkotott véleményére ható legmeghatározóbb élményének a holokausztot nevezte.

Sanders arra a kérdésre, hogy milyen jiddis szóval jellemezné Trumpot mindössze annyit felelt:  „Ajvé. Ennyi lenne”.

Egymilliós fanclub

Közben Sanders kampányfőnöke csütörtökön bejelentette: a vermonti szenátornak eddig már egymillióan adományoztak pénzt a kampányához. Az amerikai elnökjelöltségre pályázó politikusok közül ő az első, akinek egymillió, kis összegeket juttató adományozója van.

„A mi erőnk a számokban rejlik, és ezért Bernie Sanders az egyetlen jelölt, aki elmondhatja, hogy a kampánya széles néprétegek anyagi támogatásán alapszik mind az előválasztásokon, mind a Donald Trumppal szembeni választáson” –

írta közleményében Faiz Shakir, Sanders kampánymenedzsere. Kiemelte: „mint minden kampány, a miénk is az adományozóktól függ, és büszkék vagyunk, hogy egymillió dolgozó ember támogat bennünket”.

A kampánymenedzser közleményét politikai elemzők úgy értelmezték, hogy a Sanders-kampány éles ellentétben áll a politikus egyik legnagyobb vetélytársa, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor támogatói bázisával.

Bernie és Linda – Egy iszlamista a brooklyni zsidó kampányában

Bernie Sandersnek fog kampányolni a Jézust palesztinnak nevező, a saríát hirdető, BDS támogató palesztin-amerikai aktivista Linda Sarsour. Ez az eset is a demokrata generációváltást jelzi. Hajdú Tímea írása.

Warren – akit szintén a Demokrata Párt balszárnyához sorolnak – többnyire a Wall Street és a pénznek a politikára gyakorolt befolyása ellen kampányol – nem egyszer szélsőbaloldali elveket hangoztatva -, mégis nagybefektetők és nagy adományozók finanszírozzák. Aki ezzel szembesíti, annak rendre azt válaszolja: kénytelen mindent megtenni és mindenkire támaszkodni, ha le akarja győzni Donald Trumpot.

Bernie Sanders kampányának adományozói többnyire úgynevezett kisemberek – áruházi eladók, kávézókban dolgozó felszolgálók, postások -, és különösen sok köztük a tanár. A vermonti politikus egyébként – riválisaitól eltérően – nagyon ritkán tart adománygyűjtő rendezvényeket.

Az esztendő második negyedében, áprilistól júniusig összesen 18 millió dollárt gyűjtött össze a kampányra, állítása szerint kisemberek adományaiból.

Muszlimoknál kampányolt Bernie Sanders – Videó!

Belföldi terrorizmusnak nevezte a muszlim közösséget ért erőszakot és gyűlöletbeszédet, és felszólalt az izraeli „megszállás” ellen is.