A pápa felemelte a hangját a „tisztességtelen közel-keleti béketervek” ellen

Noha a katolikus egyház vezetője nem nevezett egyetlen konkrét javaslatot sem a nevén, úgy tűnik, az „évszázad béketervére” utalt, amely lehetővé teszi Izrael számára, hogy a stratégiai fontosságú Jordán-völgyet és a közelben megtalálható valamennyi zsidó települést annektálja.

Ferenc pápa óva intett az izraeli és palesztinok közötti konfliktus megszüntetésére irányuló „tisztességtelen” megoldásoktól – írja a Ynetnews.

Az olaszországi Bari kikötővárosban elmondott, a Földközi-tenger partján elterülő országok békés gyarapodásának lehetőségeit vizsgáló, vasárnap tartott beszédében Ferenc pápa sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy számos régiót háború és konfliktus sújt, többek között a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Ferenc pápa beszélt az „izraeliek és a palesztinok közötti, még mindig megoldatlan konfliktusról, amelyben tisztességtelen megoldások veszélye fenyeget, amelyek új válságokat idézhetnek elő”.

A pápa nem idézett konkrét javaslatokat.

A Neokohnon is több alkalommal ismertetett új amerikai béketerv lehetővé tenné a stratégiai fontosságú Jordán-völgyének és a környéken található zsidó településeknek az annexióját. Ezért cserében korlátozott autonómiát biztosítana a palesztinoknak több nagyobb terület fölött, Jeruzsálem külvárosi részével e területegyüttes fővárosaként, de csak abban az esetben, ha képesek a szigorú feltételeknek megfelelni.

Beszédében Ferenc pápa a populista politikát is kritikával illette.

„Megijeszt, amikor néhány, a populizmus új formáit reprezentáló vezető beszédeit hallgatom”

– mondta. Aggodalmát fejezte ki afölött is, hogy a konfliktusok, az éghajlatváltozás következményei és egyéb hátrányok elől menekülők hullámait „invázióként” interpretálják.

A Szent Miklós bazilikában tartott beszéden az összegyűlt magas rangú egyházi méltóságok között a balkáni régió, Jeruzsálem és Algéria több keresztény vezetője is jelen volt.

Kioktatta Izraelt a saját béketervet akaró EU-s külügyi főképviselő

Josep Borrell elismerte: kihívás lesz az izraeliekkel és a palesztinokkal is elfogadtatni az EU-t, mint mediátort.