Kioktatta Izraelt a saját béketervet akaró EU-s külügyi főképviselő

Josep Borell figyelmeztette Izraelt, ne merje annektálni a Jordán-völgyet, Oroszország és a Krím-félsziget ügyével hasonlítva össze a helyzetet. A magyar külügyminisztérium továbbra is aktívan támogatja az amerikai javaslatot.

Az Európai Uniónak saját kezdeményezéssel kell előállnia a közel-keleti békével kapcsolatban az izraeli-palesztin békefolyamat előremozdításának érdekében — nyilatkozta az Unió külügyi főképviselője a Die Welt-nek pénteken.

„Szeretnék egyeztetni az EU külügyminisztereivel az európaiak ötleteiről és arról, hogy milyen kezdeményezést követhetnénk az Izrael és a palesztinok közötti békefolyamat előmozdítása érdekében” — jelentette ki Borrell a német lapnak, elismerve, hogy

eddig nem sok egység volt európai berkeken belül a kérdésben, és kihívás lesz az izraeliekkel és a palesztinokkal is elfogadtatni az EU-t, mint mediátort, „de nem lehetetlen”.

A külügyi biztos újfent nyomatékosította, Európa ellenzi a Trump-adminisztráció Béke és Prosperitás tervét, mivel a javaslatok szerinte „egyértelműen ellentétesek a nemzetközileg támogatott törekvésekkel”, és figyelmeztette Izraelt, ne merjen egyoldalú annektálásba kezdeni, mert olyanná válik, mint a Krím-félszigetet bekebelező Oroszország.

A politikus hangsúlyozta: amennyiben megvalósulna Izrael terve a Jordán völgyének bekebelezéséről, biztosra vehető, hogy az nem fog békés úton végbe menni. Az EU továbbra is a kétállami megoldást és az 1967 előtti határokat támogatja, tette hozzá. (Az unió nem ismeri el Izrael fennhatóságát az 1967 júniusa óta megszállt, vitatott státusú területek felett.)

Kemény Izraellel, megengedő Iránnal: Jeruzsálem aggódik az új EU-külügyminiszter miatt

Háborús arroganciával vádolta Netanjahut és a palesztinok oldalára állt Josep Borell spanyol külügyminiszter, akit most az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének jelöltek.

Az EU vezető külpolitikusa elmondta, hogy az egyre súlyosbodó helyzet – beleértve egyebek között a gyakori erőszakot, az illegális telepek építését a megszállt területeken – csökkentette az Európai Unió által támogatott kétállami megoldás lehetőségét.

Borrel korábbi nyilatkozatát, ami nagy felháborodást keltett az izraeli politikusok körében, saját irodája adta ki, és Magyarországnak, illetve Csehországnak köszönhetően az egész Unió elutasította azt.

Az i24NEWS kérdésére a magyar külügyminisztérium a következőt nyilatkozta az ügyben:

„Az amerikai megoldásra tett javaslat megfelel a magyar álláspont három alapvető, sarkalatos pontjának, melyek szerint egy fair és kiegyensúlyozott megközelítéssel kell élni Izraellel kapcsolatban, az úgynevezett kétállami megoldást közvetlen tárgyalásokon keresztül kell elérni, és folytatni kell a terrorizmus elleni harcot.”

Donald Trump január végén Washingtonban, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján vázolta fel a palesztin-izraeli konfliktus rendezéséről szóló béketervét.

Netanjahu stratégiai fontosságúnak nevezte Izrael szuverenitását Ciszjordániában és azt közölte, hogy az izraeli kormány elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a ciszjordániai zsidó telepeken.

Az EU elzárkózik az „évszázad alkujától”

Az Unió külügyi főképviselője értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit, de inkább kitart a közösség korábbi dogmái mellett.