Irán lerombolná Eszter sírját?

Donald Trump béketervére és Kasszám Szulejmáni meggyilkolására reagálva az iráni iszlám diktatúra lerombolhatja Eszter és Mordecháj sírját – figyelmeztetnek izraeli lapok.

Egy amerikai nemzetközi vallásügyi szervezet — United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF) — szerdán hivatalosan is elítélte Iránt, amiért a perzsa államban fenyegetik Eszter és Mordecháj Hamdanban városában található sírját — írja a The Jerusalem Post.

A lap arra hivatkozik, hogy Iránból több szervezet is jelentette, hogy Donald Trump közelmúltban nyilvánoságra hozott béketerve olyan felháborodást váltott ki az országban, mely a zsidó történelmi helyszínek épségét veszélyezteti.

Szulejmáni kilövése: Izrael nem tart Irán bosszújától

A katonai hírszerzés volt vezetője szerint a zsidó állam már „bizonyított”, tudja, miként válaszoljon az agresszióra.

Iráni radikálisok azt ígérik, hogy amennyiben megvalósulna Trump terve, akkor palesztin diplomáciai testületet fognak létesíteni azon a helyen, ahol ma a purimi hőstörténet két meghatározó alakjának, Eszternek és Mordechájnak található a sírja.

„Az iráni kormány felelőssége a vallási helyszínek épségének biztosítása”

— emlékeztet az USCIRF.

Egy másik jogvédő társaság, az iráni Minden Kisebbségek Jogainak Szövetsége — Alliance for Rights of All Minorities (ARAM) saját információira hivatkozva Twitter-csatornáján megerősítette a zsidó emlékhelyek lerombolásának tervét. Sőt, az iráni Basij csoportosulás formájában meg is nevezte a sírrombolásra készülőket.

Egy iráni keresztény hírügynökség, a Mohabat még a hónap elején adott hírt arról, hogy a Basij csoportosulás fenyegetéssel készült a sírhelyek ellen. Akkor arra hivatkoztak, hogy a Hamadan Egyetem diákcsoportján keresztül többeket bevontak a tervezett akcióba. Mindezt azért, mert így akarták kifejezni nemtetszésüket egy politikai döntéssel kapcsolatban.

„Ha bármilyen lépés történne Trump tervének megvalósítása irányában, figyelmeztetjük Amerika és Izrael rasszista, cionista vezetését és a környező arab államokat: a sírhelyből szép kis palesztin konzulátust fogunk csinálni.”

— így szól a Basij közleménye az ügyben.

Az izraeli rakétavédelem sikeresen módosított Irán katonai taktikáján

Egy nukleáris támadással szemben csak az Arrow védelmi rakétarendszer garantálja a túlélést Izrael számára – közölte a projekt volt vezetője.