Az izraeli rakétavédelem sikeresen módosított Irán katonai taktikáján

Egy lehetséges iráni nukleáris fegyverrel szemben csak az Arrow védelmi rakétarendszer garantálja a túlélést Izrael számára. Erről a projekt korábbi vezetője, Dov Raviv beszélt egy konferencián – írja a The Jerusalem Post.

Az izraeli hadtörténeti szövetség konferenciáján abból az alkalomból beszélt, hogy megjelent egy új könyv az izraeli rakétavédelmi program egy másik oszlopos tagjától, Uzi Rubintól.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha egy ország vezetője azt mondja, hogy elpusztítja Izraelt. Irán ezt kimondta”

– fogalmazott Dov Raviv.

Raviv szerint, bár Izraelnek számos katonai és diplomáciai eszköze van, amellyel megakadályozhatja Iránt abban, hogy nukleáris fegyvere legyen, ha ezek nem sikerülnek, a rakétavédelem lesz az egyetlen védelmi vonal.

A konferencián beszélt még az izraeli hadsereg korábbi rakétavédelmi parancsnoka, Eitan Jariv tábornok is.

„Azok a döntéshozók, akik eldöntik, hogy használhatjuk-e a képességeinket az ellenségeink ellen, Washingtonban ülnek, néhányan pedig Moszkvában”

– mondta a tábornok.

Jariv arra utalt, hogy Izrael gyakran visszafogja magát, hogy katonai erőt használjon Szíriában, Irakban, vagy más országokban, az Egyesült Államok, vagy Oroszország kérése miatt.

Israel Tests Arrow 3 Missile as Possibility of War Looms

PERSPECTIVES | Israel’s Arrow 3 missile has been successfully tested and it comes right as tensions with Iran are on the rise in Syria. Will it escalate to a…

Ezzel szemben a védelmünk teljesen tőlünk függ, magunk védjük meg magunkat, nincs szükség egy nagyhatalom jóváhagyására – tette hozzá Eitan Jariv.

A hadtörténeti szövetség elnöke, Beni Michaelson megnyitó beszédében az egyre növekvő rakétafenyegetésre hívta fel a figyelmet.

Arról is beszélt, hogy az izraeli rakétavédelmi rendszer, mint például az Arrow rakéta rendszer azt már sikeresen elérte, hogy Irán megváltoztassa katonai taktikáját.

Irán évekig szinte kizárólag azon dolgozott, hogy egy közép-hatótávú ballisztikus rakétát fejlesszen, amellyel a saját területéről tudja támadni Izraelt. Az Arrow képessége meggyőzte arról Teheránt, hogy más taktikával próbálkozzon.

„Megpróbálják lerövidíteni a távolságot, és egyszerre több rakétával támadni Libanonból, Szíriából és Irakból”

– tette hozzá Michaelson.

A szakember szerint Irán döntése, hogy proxy területekről támadja Izraelt, annak az elismerése volt, hogy a középtávú ballisztikus rakétákkal nem tud támadni, mert azokat az Arrow-rendszer megsemmisíti.

Uzi Rubin azokról a hosszú és frusztráló erőfeszítésekről is beszélt, amelyekkel ő és társai képesek voltak pénzt szerezni a rakétaprogramra, miközben sokan a hadseregből pénzpocsékolásnak tartották a projektet.

Három nagy rakétavédelmi projekten dolgozott, mind díjnyertes lett, és az IDF mindet ellenezte az elején – emlékeztetett Uzi Rubin.

Washington szerint az iráni műhold felbocsátása az atomfegyverkezés része

Pompeo szerint a perzsa rezsim űrprogramja valójában nukleáris rakétapotenciáljának fejlesztését álcázza