Jót tett Trump terve az izraeli jobboldalnak

Korábbi hátrányával szemben felzárkózni látszik a kormányzó jobboldal, amelyiknek érezhetően visszahozta esélyeit az amerikai elnök közel-keleti „béketerve”.

Kevesebb mint egy hónappal az izraeli — 12 hónapon belül immáron harmadik — parlamenti választások előtt a legfrissebb közvéleménykutatás szerint a baloldali-liberális Kék-fehér párt és a kormányzó Likud szövetségeseikkel együtt ma ugyanannyi mandátumot kapnának a választóktól.

Ez azt jelenti, hogy

a belpolitikai botrányokkal szembesülő kormányfő, Benjamin Netanjahu számára most hosszú idő után valódi esély mutatkozik a választási sikerre.

A Maagar Mohot kutatóintézet péntek reggel közzétett eredményeire hivatkozva az Arutz Sheva azt írja, hogy mielőtt Donald Trump „évszázad alkujának”  nevezett tervét ismertette volna, a Likud-szövetség négy mandátummal rosszabbul állt.

Most azonban, hátrányából jelentősen faragva ugyanúgy 57 mandátummal bír, mint Beni Ganz pártja az arab jelöltekkel közösen.

Izraelben vegyes érzelmeket váltott ki Trump béketerve

A Kék-Fehérek maguk szeretnék megvalósítani, a telepesek bölcs önmérsékletre intik magukat, az Új Jobb hallani sem akar palesztin államról, a baloldal szerint inkább a palesztinokkal kell megegyezni.

Az egységkormányt hirdető Jiszráel Bejtenu pártjának mindössze hat helye lenne a Knesszetben a közvéleménykutató cég szerint.

A felmérés szerint egyértelmű, hogy Trump rendezési elve – amelyről sokan úgy vélik, hogy kétállami megoldással kecsegtet – most Netanjahuéknak kedvez.

A Likud ugyanis a korábbi hetekben mindössze 30 megszerezhető helyet mondhatott magáénak, most pedig már 34 képviselőt tudna a törvényhozásba juttatni. Igaz, ez még mindig kettővel kevesebb annál, amit a Kék-fehérek egyedül tudnak felmutatni — legalábbis a közvéleménykutató szerint.

A számok arról tanúskodnak, hogy a március 2-ra kiírt választás előtti időszak továbbra is feszült lesz.

Ki és miképp lesz képes megfelelő egyezséget kialakítani annak érdekében, hogy a következő szavazás után végre stabil izraeli kormány alakulhasson? — erre vár a világ már lassan egy éve. 

A friss felmérés szerint az egységes arab lista politikusai 13 helyet szereznének, a Meretz-Munkapárt baloldali koalíció a korábbi 11 helyett ma csak nyolcat kapna. A vallásos pártok nagyjából hasonlóan szerepelnének, a Sásznak nyolc képviselővel, az Egységes Tóra Judaizmus formációjának pedig hét képviselővel kellene beérnie egy mai választáson.

Három kis jobboldali párt egyesült szövetsége, a Jamina nyolc honatyát tudna a Knesszetbe juttatni, a radikális jobboldali Otzma Jehudit pedig nem jutna be a törvényhozásba.

Komoly helyezkedés történt az izraeli jobboldalon

Egyesült három nacionalista-jobboldali párt, magára hagyva a negyediket. Benjamin Netanjahu örül, Beni Gantz a rasszizmus térnyerését kárhoztatja.