Komoly helyezkedés történt az izraeli jobboldalon

A Bajt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt második embere, Moti Yogev lemondott pozíciójáról, miután a pártot irányító Rafi Peretz felmondta korábbi alkuját a szélsőjobboldali Otzma Jehudit vezetőjével, Itamar Ben Gvirrel. Peretz azért tette ezt, hogy beléphessen a mérsékeltebb Új Jobboldal és a Nemzeti Egység pártok által életre hívott választási pártszövetségbe – számol be a Times of Israel.

Rafi Peretz, aki jelenleg az oktatási tárcát is vezeti, elmondása szerint élete eddigi legnehezebb döntését hozta meg azzal, hogy visszamondta korábbi megállapodását az Otzma Hajeduhittal, azonban ez fontos feltétele volt a Jamina pártszövetségbe való belépésnek, hiszen az annak részét képező Új Jobboldalt vezető Naftali Bennett egyértelművé tette, hogy az Otzmával együtt nem hajlandó a megállapodás megkötésére.

Ugyanekkor Moti Yogev, a Bajt Hajehudi egyik alapítója bejelentette kilépését a pártból, miután 11. helyre csúsztatták a párt listáján. Yogev szerint Peretz szavahihetetlen és alkalmatlan a párt vezetésére. A szakértők legoptimistább becslése szerint sem számíthatna a jobboldali választási szövetség két számjegyű mandátumra, így ő minden bizonnyal a Kneszeten kívül találta volna magát a március 2-án tartandó választások után.

A Nemzeti Egység párt vezetője, Bezalel Szmotrics nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki Yogev döntése és a kialakult helyzet miatt.

Rafi Peretz az elmúlt hetekben a Likud párt és más jobboldali vezetők részéről is nyomás alá került, miután arra hívták fel a pártvezető figyelmét, hogy az Otzmával alkotott szövetség nem lesz elegendő a parlamentbe való bejutáshoz, s Peretz minden bizonnyal ezért lépett a Nemzeti Egységgel és az Új Jobboldallal kötendő megállapodás felé. Az is aggodalmat okozott a jobboldali vezetők körében, hogy ha a két, kis pártokból álló szövetség külön-külön indul, félő, hogy egyikük sem ugorja meg a Kneszetbe jutáshoz szükséges 3,25%-os küszöböt.

Ben Gvir, az Otzma vezetője is élesen bírálta Peretzet, „árulónak” minősítve, amiért felrúgta korábbi megállapodásukat. Az Otzma a korábbi választások 80 ezer szavazatot kapott, ami önmagában nem elég a Kneszetbe való bejutáshoz.

Hasonlóan lesújtó véleményt fogalmazott meg Michael Ben-Ari korábbi képviselő, akit a választási bizottság már korábban kizárt az Otzma színeiben való választási küzdelemből, azt nyilatkozva az izraeli hadsereg rádiójában, hogy „Peretz az izraeli politika történelmének egyik legalantasabb embere.”

Az új, immáron három pártból álló jobboldali szövetség, mely Jamina néven vesz részt a választásokon, ebben a formában nem új szereplő, hiszen már szeptemberben is indult. Korábban Bennett vezette a szövetséget és a mostani felállás szerint is sorrendben Bennett, Peretz, Ayelet Shaked és Smitrich vezeti.

Benjamin Netanjahu örömét fejezte ki a régi-új felállás kapcsán, azonban az öröm a szövetségen kívül természetesen nem egyöntetű.

A Kék-Fehér párt vezetője, Benny Gantz Bezalel Szmotricsot bigottnak és rasszistának minősítette, amiért az felülvizsgálná az állam és egyház különválasztásának gyakorlatát és a tórai törvényeknek nagyobb teret engedne az izraeli politikában. Gantz azt sem tartja helyesnek, hogy ezek a pártok Netanjahuval kötnek szövetséget, aki ellen három korrupciós eljárás is folyik.

Az izraeli baloldal számára most a túlélés a tét

Használható ideológiai háttér nélkül, a Kék-Fehér centrista tömb árnyékában lassan végleg kikopnak a politikai színtérről. Nagy Gabriella írása.