Izraelben vegyes érzelmeket váltott ki Trump béketerve

A Kék-Fehérek maguk szeretnék megvalósítani, a telepesek bölcs önmérsékletre intik magukat, az Új Jobb hallani sem akar palesztin államról, a baloldal szerint inkább a palesztinokkal kell megegyezni.

A Kék-Fehér párt közleményében leszögezi, hogy támogatja az amerikai tervet, és szerintük Beni Ganznak kell azt megvalósítania a gyakorlatban. Szerintük az elképzelés teljes mértékben összhangban áll a Kék-Fehér pártnak az államról, és biztonságról vallott elveivel, a javaslat „szilárd, életképes alapot nyújt a béke megteremtéséhez a palesztinokkal, miközben megőrzi az Izrael, Jordánia és Egyiptom között fennálló megállapodásokat, és lehetővé teszi azok kibővítését a régió további országaiban is.

Hozzáteszik, hogy ennek végrehajtásához Izraelnek „erős és stabil kormányra van szüksége, amelyet olyan személyiség vezet vezet, aki minden idejét és energiáját az ország biztonságának és jövőjének biztosítására fordíthatja, nem pedig egy büntetőeljárás alatt álló ember, aki komoly vesztegetési vádakkal néz szembe”.

Videó: Trump kétállami megoldást mutatott be a Fehér Házban

Palesztin állam Kelet-Jeruzsálem fővárossal, duplájára növelt palesztin fennhatóság, ugyanakkor izraeli szuverenitás az osztatlan Jeruzsálem, a Golán-fennsík, valamint Júdea és Szamária zsidó települései felett. 

Naftali Bennett védelmi miniszter közölte, hogy természetesen támogatja az izraeli szuverenitás kiterjesztését „minden zsidó telepre”, azonban az Új Jobb párt nem semmilyen körülmények között nem járul hozzá, hogy az izraeli kormány elismerjen egy palesztin államot.

A baloldali pártszövetség vezetője, Amir Peretz szerint a kormánynak nincs felhatalmazva semmilyen diplomáciai lépésre a választások előtt. Leszögezte, hogy Izrael jövőjéről a Palesztin Hatósággal folytatott közvetlen tárgyalásokon kell dönteni.

Oded Revivi, a ciszjordániai telepesek Jesa ernyőszervezetének vezetője úgy ítéli meg, hogy a terv „messze nem tökéletes”, és a telepeseknek nem lenne könnyű lenyelniük a terv bizonyos elemeit, de „bölcsen kell lépniük, és nemcsak az első indulatok által vezérelve.”

Az arab világ nincs elragadtatva az „évszázad megállapodásától”

Percekkel a bejelentés után befutottak az első reakciók Donald Trump béketervére: Ramallah-ban tüntetnek, az Arab Liga válságtanácskozik, a Hamász fenyegetőzik, Jordánia aggódik, Egyiptom viszont lát benne fantáziát.