Alig vonta vissza mentelmi jogi kérelmét, vádat emeltek Netanjahu ellen

Vádat emelt az izraeli miniszterelnök ellen három korrupciós ügyben Avichai Mandelblit államügyész – írja a The Times of Israel. Néhány órával azután lépett, hogy Netanjahu visszavonta a Knesszetnek benyújtott mentelmi jogi kérelmét, mert szerinte nem kapott volna méltányos eljárást.

A Jeruzsálemi Körzeti Bíróságnak nyújtotta be a vádiratot Avichai Mandelblit vesztegetés, csalás és hivatali visszaélés vádjával.

„A vádirat röviddel ezelőtt került benyújtásra, ahogy azt a törvény előírja”

– közölte az államügyész hivatala.

Ez az első eset Izrael történelmében, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök ellen büntetőügyekben vádat emelnek, ami jelentős árnyékot vet Netanjahura, Izraelt eddig a leghosszabb ideig irányító miniszterelnökre, örökségére, és jelenlegi próbálkozására a hatalom megtartása érdekében – írja a lap.

A vádirat benyújtására válaszul a miniszterelnökhöz közel álló források „boszorkányüldözéssel” vádolták az államügyészt.

„Aki még kételkedne abban, hogy Netanjahu miniszterelnök egy megszállott üldözés célpontja, az most egyértelmű bizonyítékot kapott. A lelkesedésük olyan nagy volt a megalapozatlan vádirat benyújtásához, hogy még egy napot sem tudtak várni, amíg a washingtoni találkozó véget ér, ami az egyik legfontosabb az ország történelmében”

– idézte a forrásokat a lapnak a Likud szóvivője.

Az igazságügyi minisztérium novemberi bejelentése szerint Netanjahut csalással és hivatali visszaéléssel vádolják az 1000-es és a 2000-es számú ügyben, valamint vesztegetéssel, csalással és hivatali visszaéléssel vádolják a 4000-es számú ügyben.

„Vádat emelek három ügyben a miniszterelnök ellen korrupcióért”

Netanjahu „összeesküvésnek” látja a vádemelést, szerinte a rendőrség és az ügyészség összejátszik politikai ellenfeleivel. Nagy Gabriella írása.

A vádirat benyújtása órákkal azután történt, hogy Netanjahu reggel bejelentette, visszavonja mentelmi jogi kérelmét. A miniszterelnök még éppen azelőtt döntött így, hogy megalakult volna egy parlamenti bizottság a mentelmi jogi kérelem elbírálására, ám az valószínűsíthető volt, a testület elutasítaná a kérelmet.

Netanjahu a Facebookon közölte, elítéli, hogy a „mentelmi jogi cirkusz” éppen akkor történik, amikor Washingtonban van egy „történelmi küldetésen”.

„Amíg az Egyesült Államokban vagyok egy történelmi küldetésen, Izrael népe számára életbevágó ügyben, az ország állandó határainak kijelölése és a jövő generáció biztonságának érdekében, addig egy újabb Knesszet-epizód kezdődik a mentelmi jogi cirkusz ügyében”

– írta Netanjahu.

Videó: Trump kedden nyilvánosságra hozza az „évszázad megállapodását”

Trump leszögezte: az „nagyon jó lesz” a palesztinoknak, és végül megkapja a palesztinok támogatását.

„Mivel nem kaptam méltányos eljárást, mivel a Knesszet minden szabályát lábbal tiporták, és mivel az eljárás eredményét megfelelő tárgyalások nélkül előre meghatározták, úgy döntöttem, hogy nem hagyom, hogy folytassák ezt a piszkos játékot” – tette hozzá a kormányfő.

A bizottság megalakulásáról szóló keddi parlamenti egyeztetést már a Trump-féle béketerves bejelentés előtt közölték, ezért Netanjahut már múlt héten is azzal vádolták politikai riválisai, direkt így időzítették az amerikai bejelentést, hogy a miniszterelnök ne legyen jelen kedden a Knesszetben.

Beni Ganz, az ellenzéki Kék és Fehér listavezetője hétfőn találkozott Trumppal Washingtonban, majd visszautazott Izraelbe, hogy részt vegyen a tanácskozáson a Házbizottság megalakításáról, amely a mentelmi jogi kérelemről döntött volna.

A kormányfőre reagálva Ganz azt mondta, Netanjahu nem vezetheti úgy az országot, hogy három ügyben is bíróság előtt áll.

„Netanjahu a bíróságra megy, tovább kell lépnünk. Az izraeli állampolgárok tiszta választás előtt állnak: egy miniszterelnök, aki értük dolgozik, vagy egy miniszterelnök, aki magáért dolgozik”

– közölte Ganz.

„Senki sem vezethet úgy egy országot, hogy közben három komoly bűnügy folyik ellene, vesztegetés, csalás és hivatali visszaélés vádjával” – tette hozzá.

Netanjahu mindhárom ügyben többször is tagadta, hogy bármilyen törvénysértést követett volna el, és „boszorkányüldözésnek” nevezte az ellene folytatott nyomozásokat, amelyben a baloldal, a rendőrség és a média nyomás alá helyezte a „gyenge” államügyészt.

Trump külön tárgyal Netanjahuval és Ganzcal a béketervről

Az amerikaiak hivatalosan még nem döntötték el, nyilvánosságra hozzák-e a béketervet hat héttel az izraeli választások előtt.