Johnson: „így vagy úgy, de meg kell állítanunk az irániakat”

Új egyezséget sürget Irán nukleáris féken tartása érdekében Nagy-Britannia miniszterelnöke, aki Donald Trump brókerképességeiben bízik.

„Ha ez a megállapodás nem kell, akkor váltsuk fel egy másikkal, váltsuk fel egy Trump-egyezménnyel” – mondta Johnson kedden a BBC-nek adott interjúban, ahol úgy fogalmazott, hogy „Trump elnök egy nagy egyezségteremtő”.

Johnson szerint ha az Egyesült Államoknak nem kell az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról és ellenőrzéséről szóló 2015-ös, Irán, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország és Kína között köttetett többhatalmi megállapodás (Joint Comprehensive Plan of Action), akkor új egyezményt kell elérni Iránnal.

Azt szeretném érzékeltetni amerikai barátainkkal, hogy így vagy úgy, de meg kell állítanunk az irániakat abban, hogy nukleáris fegyverre tegyenek szert. 

— tette hozzá a konzervatív kormányfő, aki kijelentette azt is: megérti, hogy Trump 2018-ban kivonult az egyezmény hatálya alól — hiszen azt elődje, Barack Obama kötötte, és Trumpék szerint az egyezménynek számtalan hibája van –, azonban arra sürgette amerikai kollégáját, hogy új rendszerre van szükségük céljaik eléréséhez.

Irán teljesen kivonul az atomalkuból

Irán bejelentette, hogy mostantól a 2015-ös atomalku egyetlen részét sem fogja betartani.

Az Egyesült Államok két éve mondta fel a megállapodást, és Trump a múlt héten felszólította az egyezményt aláíró európai hatalmakat is arra, hogy szintén vonuljanak ki a 2015-ös megállapodásból.

Dominic Raab brit külügyminiszter legutóbb a múlt héten, Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tartott washingtoni megbeszélése után jelentette ki, hogy London a többi aláíró állammal együtt egyértelműen kitart az iráni atomalku mellett.

Ezzel együtt a külügyminiszter már maga is tett közvetett utalást arra, hogy a mostani megállapodás esetleg nem lesz tartható. Szerinte Irán most már olyan mértékben nem tartja magát az eredeti megállapodáshoz, hogy „nagyon erőteljesen meg kell fontolni, mi történjen a továbbiakban” az egyezménnyel.

Mint arról mi is írtunk, a francia külügyminiszter a napokban közölte: ha Irán továbbra sem tartja magát a bécsi egyezményhez, igen, rövid időn belül — egy vagy két éven belül — nukleáris fegyverekhez juthat hozzá.

Január 5-én, vasárnap Irán végleg bejelentette, hogy nem korlátozza többé atomprogramját, és folytatni fogja az urándúsítást, amelyet technikai igényeitől tesz függővé. Ugyanakkor Teherán azt ígérte, hogy fenntartja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Iránnak egy-két éven belül nukleáris fegyvere lehet?

Teherán vasárnap jelentette be, hogy nem korlátozza többé atomprogramját, ha Washington nem enyhít az Iránnal szembeni szankciókon.