Trump: Megelőztünk, nem pedig kiprovokáltunk egy háborút

Az amerikai elnök szerint Kaszim Szulejmáni likvidálásával a világ elsőszámú terroristájával végeztek.

Donald Trump péntek éjjel reagált az iráni Forradalmi Gárda Al Kudsz erőinek parancsnoka, Kaszim Szulejmáni elleni akcióra. Az iráni kémfőnökkel kapcsolatban kijelentette, hogy már húsz éve dolgozik a Közel-Kelet destabilizálásán, és „amit az Egyesült Államok megtett, azt már régen meg kellett volna tenni. Sok emberéletet lehetett volna megkímélni.”

Az elnök arra is kitért, hogy Szulejmáni részt vett több, mint ezer ártatlan iráni civil megkínzásában és megölésében az iráni rezsim elleni tömegtüntetések során.

„Vezetésem alatt egyértelmű az amerikai politika: az amerikaiakat bántó vagy bántani akaró terroristáknak azt üzenjük: megtalálunk, és semlegesítünk. Minden körülmények között megvédelmezzük a diplomatáinkat, katonáinkat, minden amerikait és a szövetségeseinket is.”

— tette hozzá Trump, aki szerint a kémfőnök „beteg szenvedélye” volt az ártatlan emberek megöletése, beleértve a messzi célpontokon, Új Delhiben vagy Londonban végrehajtott terrortámadásokban való aktív részvételt is.

„Ma megemlékezünk és tisztelgünk Szulejmáni számos atrocitásának áldozatai előtt, és vigasszal tölt el a tudat, hogy a terror uralmának vége.”

Trump elnök megköszönte az amerikai katonaságnak és a hírszerzésnek a közreműködésüket, akik szerinte a „világon a legjobbak”.

Kiemelte továbbá mély tiszteletét az iráni nép felé, akiket „kiemelkedő embereknek” nevezett, és leszögezte, nem céljuk leváltani az iráni rezsimet. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szakértője, Robert O’Brian szerint Iránnak két lehetősége van most:

„Az egyik az eszkaláció, ez azonban sehova sem vezet sem az iráni nép sem a rezsim szempontjából…a másik út az, hogy leülnek az Egyesült Államokkal és Irán feladja atomprogramját, leállítja proxy háborúit a Közel-Keleten…és normális nemzetként viselkedik. Ebben az esetben, ahogy azt az elnök is mondta, Iránra fényes jövő vár.”

Ilhan Omar: Felháborító, hogy Trump végzett egy „külföldi tisztviselővel”

Az amerikai demokrata képviselő szerint Kaszim Szulejmáni hírhedt iráni terrorvezér likvidálása háborúhoz vezethet, amihez az amerikai elnök még a Kongresszus engedélyét sem kérte.