Ilhan Omar: Felháborító, hogy Trump végzett egy „külföldi tisztviselővel”

Az amerikai demokrata képviselő szerint Kaszim Szulejmáni hírhedt iráni terrorvezér likvidálása háborúhoz vezethet, amihez az amerikai elnök még a Kongresszus engedélyét sem kérte.

“Felháborító, hogy az elnök megöletett egy külföldi tisztségviselőt, amivel akár háborút is indíthat, anélkül, hogy a Kongresszus engedélyezte volna, illetve bármi terve lenne a következmények kezelésére.”

— írta tweetjében Omar Ted Cruz republikánus szenátornak válaszul. „De nyilván ezzel ön is tisztában van” — folytatta —írja a The Washington Times.

Ilhan Omar on Twitter: „We are outraged the president would assassinate a foreign official, possibly setting off another war without Congressional authorization and has zero plan to deal with the consequences. But of course you know that. https://t.co/GzfdKilV4t / Twitter”

We are outraged the president would assassinate a foreign official, possibly setting off another war without Congressional authorization and has zero plan to deal with the consequences. But of course you know that. https://t.co/GzfdKilV4t

Cruz leszögezte, hogy még az Obama kormány is elismerte, hogy Szulejmáni „terrorista volt, aki több, mint 500 amerikai katona meggyilkolásáért volt felelős”.

“Miért háborítja fel a demokratákat, hogy végre meghalt?”

— tette fel a kérdést a szenátor.

Az amerikai kormány szerint Szulejmáni az iráli Al Kudsz erők vezetőjeként terrorhálózatot irányított, és nem volt az iráni kormány legitim képviselője.

Omar Ilhan, az antiszemita botrányaikról is elhíresült úgynevezett liberális „osztag” (squad) egyike, gyakran ütközik Trump elnökkel. Ezúttal azt is kijelentette, hogy a támadást az elnök csupán azért rendelte el, hogy megússza az alkotmányos felelősségrevonás, azaz az impeachment eljárást.  “mi van, ha Trump háborút akar? Tudja hogy ez háborúhoz vezet, ami eltereli róla a figyelmet?”

“Az igazi kérdés az, a kongresszusi hatóság közbelép-e majd, hogy megállítsa. Én biztosan,”

— szögezte le tweetjében.

Rashida Tlaib demokrata képviselő szintén kritizálta Trump halálos csapását Irakban:

“Nem maradhatunk csendben, miközben ez a törvénytelen elnök közelebb sodor minket egy újabb szükségtelen háborúhoz, ami ártatlan életeket sodor veszélybe itthon és az egész világon. Csak a Kongresszus üzenhet hadat, és ezt a felelősséget újra magunkévá kell tennünk, nemet mondva egy iráni háborúra.”

Likvidálta az iráni Al Kudsz erők hírhedt parancsnokát Amerika

Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal a bagdadi repülőtéren, egy dróntámadás során végeztek.