Muszlimok, akik 2019-ben kiálltak a zsidókért

Fontos, hogy a zsidók tudják, nincsenek egyedül, vannak muszlim szövetségeseik, akik kiállnak értük, amikor támadás éri a zsidó közösséget valahol, amely sajnos egyre többször fordul elő – írja a The Jerusalem Postban a muszlim-zsidó kapcsolatokkal foglalkozó alapítvány elnöke.

Az egyre gyakoribb antiszemita támadások az idei évben megrázták a zsidó közösségeket az Egyesült Államokban és szerte a világban. A Poway-i Chabad-zsinagóga elleni támadás Kaliforniában, a németországi Halléban történt merénylet, a kóser boltban történt halálos lövöldözés Jersey City-ben ebben a hónapban, és a lista sajnos folytatható sok hasonló támadással.

Azonban az egyre sűrűbben előforduló támadások miatt érzett fájdalom, félelem és harag, valamint az Izraelt démonizáló és bojkottáló BDS-mozgalom erősödése mellett az is fontos, hogy a zsidók megértsék: nincsenek egyedül, vannak szövetségeseik a muszlim közösségben is.

Hamis az narratíva, hogy a muszlimok megrögzötten ellenségesek a zsidókkal szemben. Valójában egyes muszlimok felszólalnak és cselekednek is minden nap a megtámadott zsidók védelmében.

A szerző néhány példát is hoz ezekre az esetekre az elmúlt évből.

Gyilkos merénylet egy kaliforniai Chabad zsinagóga ellen

Donald Trump valószínűnek nevezte, hogy „gyűlöletből fakadó bűntettről” van szó.

A januári holokauszt-emléknapon Mohammad Al-Issa, a Szaúd-Arábia által támogatott és a Mekkában működő Muszlim Világszövetség vezetője véleménycikket írt a The Washington Postba, azzal a címmel, hogy „Miért kellene megemlékeznie a világ muszlimjainak a holokausztról?”. A szerző vitába száll azokkal a muszlim világban, akik a holokauszt elutasításában érdekeltek.

Azt írja, hogy a holokauszt tanulsága egyetemleges, és a muszlimoknak is felelősségük ezt megtanulni, felhívni a figyelmet a veszélyekre, és csatlakozni ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, amely arról szól, hogy „soha többet”.

A Muszlim Világszövetség vezetője októberben is figyelemreméltó kiállást fogalmazott meg: élesen elítélte azt az ausztrál esetet, amikor egy zsidó fiút arra kényszerítettek, hogy megcsókolja egy muszlim fiú cipőjét.

„Ez a szégyenletes viselkedés egy barbár cselekedet, amely ellentétes az iszlám tanításával, amely fontosnak tartja a zsidók tiszteletét” –

írta az esetet követően közösségi oldalára.

A Poway-i, hallei, és Jersey City-i, zsidókat ért támadásokat követően a helyi és a nemzeti muszlim szervezetek nyilvánosan elítélték a történteket, valamint érzelmi és anyagi támogatást nyújtottak az áldozatok rokonainak, valamint a zsidó közösségeknek – emlékeztet a szerző.

Beismerte, hogy zsidókat akart ölni Jom Kippurkor

Beismerő vallomást tett a két ember halálával járó hallei lövöldözés gyanúsítottja. Az ügyészség szélsőjobboldali, antiszemita terrorcselekményként tartja számon a történteket.

„Szolidaritást vállalunk zsidó testvéreinkkel, és arra kérjük az embereket, legyenek bármilyen vallásúak vagy hátterűek, hogy utasítsák el a gyűlöletet, amely nyilvánvalóan motiválta ezt a kegyetlen támadást.”

Ezt Jim Sues, az amerikai muszlimok tanácsának New Jersey-i vezetője nyilatkozta a kóser boltot ért támadás után – idézi a cikkíró.

A zsidókat Minnesotában és szerte Amerikában mélyen megsértette és figyelmeztette Ilhan Omar demokrata párti kongresszusi képviselő,, amikor azt írta, hogy az Egyesült Államok és Izrael kapcsolata csak a pénzről szól, valamint, hogy az Izraelt támogató amerikai zsidók lojálisabbak Jeruzsálemhez, mint Washingtonhoz. Míg Omar kijelentése mélyen felkavaró, fontos megjegyezni, hogy számos amerikai muszlim elítélte azt.

Antiszemita indíték vezethetett vérontáshoz Jersey Cityben

A New-Yorkkal szomszédos város polgármestere szerint — a korábbi találgatásokkal ellentétben — a bűnözők szándékosan választották a kóser boltot a vérengzéshez.

Omar Jamal és Mohammed Ahmed, akik addig Ilhan Omar lelkes támogatói voltak, a CNN-nek nyilatkozva elítélték a képviselő kijelentését, egyértelműen antiszemitának nevezve azt. Jamal akkor azt mondta:

„Neked össze kellene hoznod az embereket, egységet kellene teremtened, ahelyett, hogy még inkább megosztod őket, és egymás ellen ugrasztod a különböző csoportokat.”

„Hiszünk a palesztinok jogaiban és szabadságában, de nem rágalmazzuk meg a zsidó közösségünket” –

mondta Mohamed Ahmed az interjúban.

Idén novemberben 15 arab ország képviselője találkozott Londonban és elítélték az Izrael-ellenes BDS-mozgalmat, valamint közvetlen, személyes kapcsolatokat szorgalmaztak izraeliek és a saját országuk polgárai között.

Ebben a cikkben eláruljuk, miért foglalkozunk annyit Ilhan Omárral

A demokrata párti muszlim képviselőnővel két alapvető gond van: amiket beszél, és amikről hallgat.

Ez a csoport, az Arab Regionális Integrációs Tanács, az Izraellel fenntartott kapcsolatok javítását szorgalmazta nemcsak a békéhez vezető útként, hanem a saját országuk legnagyobb belső problémáinak megoldása érdekében is.

Nemcsak neves muzulmán egyházi személyek és politikai vezetők hívták fel a figyelmet a problémára azzal , hogy megvédték a támadott zsidókat. A múlt hónapban Asma Shuweikh, egy muszlim nő észrevette, hogy a londoni metróban antiszemita inzultus ér egy zsidó apát, aki két kisfiával utazott. Ahogy az az esetről készült videón is látható, megvédte őket, a támadó férfi pedig ellene fordult.

A szerző, aki már több mint 15 éve dolgozik a muszlim-zsidó kapcsolatok javításán, biztos benne, hogy még sok Mohammed Al-Issas és Asma Shuweikh létezik a muszlim világban, akik nem néznek félre és nem maradnak csendben, amikor zsidókat fenyegetnek vagy támadnak. Ez egy olyan dolog, amelyről a történelmi időkben sem szabad megfeledkezni.