Beismerte, hogy zsidókat akart ölni Jom Kippurkor

Beismerő vallomást tett a két ember halálával járó hallei lövöldözés gyanúsítottja. Az ügyészség szélsőjobboldali, antiszemita terrorcselekményként tartja számon a történteket.

A 27 éves német állampolgár az előzetes letartóztatását elrendelő karlsruhei szövetségi legfőbb bíróságon tett vallomásában elismerte, hogy antiszemita indíttatásból meg akarta támadni Halle zsinagógáját a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja – Jom Kippur – alkalmából tartott szertartás alatt.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Stephan B. néven azonosított férfi nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített, biztonsági kapuján, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

Helikopterrel vitték a bíróságra a nyakán megsebesült gyanúsítottat   fotó: EPA/RONALD WITTEK

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és a nyakán megsebesült.

Élőben közvetítette ámokfutását a holokauszttagadó gyilkos

Két ember életét vesztette, ketten pedig megsérültek, amikor a támadó agyonlőtte őket Halle-ban a zsinagóga közelében, Jom Kippur napján.

Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

Mindezzel kapcsolatban ügyvédje a Südwestrundfunk regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta: a gyanúsított vallomásában kifejtette, hogy a támadás „félresikerült”.

A szövetségi legfőbb ügyészség szélsőjobboldali, antiszemita terrorcselekményként tartja számon a történteket. A férfit kétrendbeli gyilkossággal, kilenc rendbeli gyilkossági kísérlettel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsítják.

Autójában több lőfegyvert találtak, valamint több robbanószerkezetet, amelyekhez összesen négy kilogramm robbanószert használtak fel.

Félelem és bizonytalanság a németországi zsidók körében a hallei támadás után

Ideje, hogy Németország eldöntse, hogyan bánik a zsidógyűlölettel és a gyűlölet más formáival – állítja az egyik németországi zsidó vezető.