Élőben közvetítette ámokfutását a holokauszttagadó gyilkos

A támadás előtt az autójában ülve a férfi arról beszélt, hogy „a feminizmus miatt csökken a születések száma Nyugaton, ami ürügyet szolgáltat a tömeges bevándorlásra, és mindezen problémák gyökere a zsidó.”

A kelet-németországi Halle-ban kettős gyilkosságot elkövető férfi élőben közvetítette ámokfutását a Twitch nevű platformon — értesült a londoni Independent. A magát „anonnak” nevező, angolul beszélő tettes holokauszt-tagadónak nevezte magát a brit lap szerint.

Emlékezetes, hogy a Christchurch-i tömeggyilkos, Brenton Tarrant is élőben közvetítette a Facebookon, amint terrortámadást követ el két mecset ellen. Az akkori lövöldözésben 51 ember halt meg.

A közvetítés során, a támadás előtt az autójában ülve a férfi arról beszélt, hogy „a feminizmus miatt csökken a születések száma Nyugaton, ami ürügyet szolgáltat a tömeges bevándorlásra, és mindezen problémák gyökere a zsidó.”

Mint arról beszámoltunk, két ember életét vesztette, ketten pedig megsérültek, amikor a támadó agyonlőtte őket Halle városában a zsinagóga közelében, Jom Kippur napján. Az egyik áldozat egy férfi, akit egy gyorsétkezdénél lőtt le, a másik egy fiatal nő, akit a temető szomszédságában ölt meg.

A Spiegel Online információja szerint a gyanúsított a 27 éves német szélsőjobboldali Stephan B., aki nemcsak a zsidókra, de a bevándorlókra is negatív megjegyzéseket tett.

Jom Kippuri lövöldözés Németországban: két halott

Két áldozatot követelt egy zsinagógai lövöldözés a zsidóság legszentebb napján a kelet-németországi Halle-ban.

A szemtanúk szerint a támadó katonai álcaruhában, fején sisakkal lépett akcióba, amikor megpróbált behatolni a zsinagógába. A bejáratnál lévő biztonsági intézkedések azonban ezt megakadályozták.

A főleg videójátékokra specializálódott Twitchen azóta törölték a gyilkos felvételét, amelyet egy sisakra rögzített kamera vett fel, és amely így a támadó szemszögéből mutatta meg a zsinagógába történő sikertelen behatolást, majd a két gyilkosságot.

A nácik gyülekezőhelyének is számító 4chan weboldalon akadtak, akik a Christchurch-i merénylőhöz, Brenton Tarranthoz hasonlították a hallei gyilkost, mások nevetségessé tették, mivel önmagát többször is „lúzernek” nevezte, amiért „csak” két embert tudott megölni.

A gyilkosság miatti nyomozást közben az államügyészség vette át – írta a Spiegel Online. A lap információja szerint ez „az ügy rendkívüli jelentősége miatt” történt, hiszen „a szövetségi köztársaság belső biztonságát érintő erőszakos cselekményről” van szó.

A karlsruhei központú hatóság egyik szóvivője a dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában viszont különös módon hangsúlyozta: egyelőre nem világos, hogy valóban antiszemita támadás történt-e.

Az egyik áldozat letakart holtteste Halléban. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Az izraeli miniszterelnök „az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának” nevezte a németországi Halle városának zsinagógája ellen történt szerdai támadást. Benjámin Netanjahu hivatalának közleménye kiemelte, hogy a lövöldözés az engesztelés napján történt.

Netanjahu hangsúlyozta: a jóm-kipúr ünnepe a „legszentebb nap népünknek”. „Izrael népének nevében részvétemet nyilvánítom az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánok a sebesülteknek” – fűzte hozzá.

Az izraeli kormányfő egyben felszólította a német hatóságokat, hogy a jövőben is határozottan lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben.

A hallei támadást elítélte a német politikai és társadalmi élet számos vezető tagja, köztük Heiko Maas külügyminiszter, aki kiemelte, hogy a zsinagóga elleni támadás valamennyi németet „szíven üt”.

A hallei zsinagógában ünneplő híveket csak órákkal a támadási kísérlet után engedték ki az épületből. A rendőrség és a város vezetése este feloldotta az ámokfutások esetére rendszeresített intézkedéseket, így visszavonták a kijárási tilalommal járó rendkívüli helyzetet és megnyitották a támadás miatt lezárt főpályaudvart.

Az eset miatt a szomszédos Szászország tartományban is mozgósították a terrorelhárító egységeket. Megerősítették a drezdai zsinagóga védelmét, a Hallétól mintegy 30 kilométerre fekvő Lipcsében pedig több kereszteződést megerősített fegyverzetű rendőrök foglaltak el.

Elmebeteg vagy terrorista?

A „fehér felsőbbrendűség” nevében tömeggyilkosságot elkövetőknek végtelenségig eltorzult „küldetéstudatuk” van. Pelle János publicisztikája.