Mosolyogva tagadta bűnösségét a christchurch-i tömeggyilkos

Nem vallotta magát bűnösnek az az ausztrál férfi, aki márciusban 51 muszlim hívőt gyilkolt meg a pénteki ima alatt.

A 28 éves Brenton Tarrant csupán videofelvételen nyilatkozott, a Christchurchben tartott eljárás során is a maximális szigorral őrzött aucklandi börtönben volt. Vallomásában semmi megbánást nem mutatott. A felvételen a férfi mosolygott, miközben az ügyvédje felolvasta, hogy a védence nem vallja magát bűnösnek.

A merénylő március 15-én hajtott végre terrortámadást két mecset ellen, a lövöldözésben 51 ember halt meg. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes a merénylet előtt néhány perccel 74 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben egyebek között azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta.

Vérengzés két mecsetben Új-Zélandon

Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült.

A szélsőjobboldali nézeteket valló férfi a fehér felsőbbrendűség eszméjének híve.

Két pszichológiai felmérés után épelméjűnek nyilvánították, így a maximális büntetésre számíthat, ami az új-zélandi törvények szerint az életfogytiglani börtönbüntetés.

Tarrant következő bírósági meghallgatása augusztusban lesz. A tárgyalás pedig csak jövő májusban kezdődik.

A bizonyítás nem fog nehézségekbe ütközni mivel a férfi egy fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon közvetítette a mészárlást.

Brenton Tarrant a bíróságon (fotó: MTI/EPA)

A bírósági terem, ahol a vallomást levetítették, tele volt túlélőkkel és családtagjaikkal. Az új-zélandi kormány négy kulturális tanácsadót szerződtetett, hogy a családtagok és a túlélők megértsék az eljárás lépéseit és menetét – számolt be a The Times of Israel.

A túlélőket felháborította a gyilkos viselkedése. Egyikük, Abdul Aziz, aki a támadás alatt sikeresen kiüldözte a férfit a mecsetből, így nyilatkozott:

„Csak rakjanak engem 15 percre egy cellába vele, aztán meglátjuk, meddig fog nevetni.”

Az áldozatok rokonai nem értik, miért halasztotta jövő májusra a bíró a tárgyalást: „Hat hónap alatt le kellett volna zárni és kész. Nem örülünk a döntésnek” – nyilatkozta az egyik rokon.

Tarrant ellen ötven rendbeli gyilkosság és harminckilenc gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

Korábban a férfi bejelentette, hogy saját maga akarja ellátni a képviseletét. Emiatt felmerült az az aggodalom, hogy az eljárást saját – a fehér felsőbbrendűséget hirdető – meggyőződésének népszerűsítésére akarja felhasználni, ahogy azt az általa példának tartott norvég szélsőjobboldali terrorista, Anders Breivik tette. Breivik 2011-ben az Oslo közeli Utoya szigetén 77 fiatalt ölt meg, tettét pedig a „muszlim invázió elleni harccal” indokolta.

Elmebeteg vagy terrorista?

A „fehér felsőbbrendűség” nevében tömeggyilkosságot elkövetőknek végtelenségig eltorzult „küldetéstudatuk” van. Pelle János publicisztikája.