Vérengzés két mecsetben Új-Zélandon

Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült.

A vérengzés során sokan megsebesültek,negyven ember pedig életét vesztette.  Szemtanúk szerint egy férfi automata fegyverrel tüzelt az imádkozókra az egyik mecsetben.

A rendőrség nagy erőkkel érkezett a helyszínre, és egy embert őrizetbe vettek. Több iskolát is bezárattak a környéken, és arra kérték az embereket, hogy ne merészkedjenek az utcára.

Sajtóhírek szerint a támadást szélsőjobboldaliak követhették el.

Vérengzés két mecsetben Új-Zélandon, 49 ember életét vesztette

Sokan meghaltak és megsebesültek Christchurch városában….BŐVEBBEN : https://hu.euronews.com/2019/03/15/verengzes-ket-mecsetben-uj-zelandoneuronews: Európa le…

„Az ausztrál hatóságok készséggel segítenek az eset felderítésében.”

– mondta Scott Morrison.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök arról tájékoztatta a médiát, hogy a kettős terrortámadásnak 40 halálos áldozata van.

Több muzulmán többségű vagy nagyszámú muzulmán lakossal rendelkező ország politikai és vallási vezetői ítélték el a kettős terrortámadást, köztük Indonézia, Malajzia, Törökország, Afganisztán, Pakisztán és India.

„Negyvenre emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen elkövetett terrortámadások halálos áldozatainak száma.”

– jelentette be Jacinda Ardeern új-zélandi kormányfő.

Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült – tette hozzá.

 Korábban 40 halálos áldozatról és húsz súlyos sebesültről szóltak a jelentések. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét – mondta a rendőrfőkapitány, aki „nagyon alaposan kiterveltnek” nevezte a kettős merényletet.

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy a rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén, ezeket hatástalanították. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. Arra kérik az embereket, hogy ne nézzék meg a videót és ne osszák meg.

Jacinda Ardern miniszterelnök bejelentette, hogy a hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és a repülőtereken.

Minden jel arra mutat, hogy a kettős merénylet „jól megtervezett terrortámadás” volt – tette hozzá. Korábban Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte, hogy agresszív viselkedésű, ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandiak őrizetbe vettek a christchurchi terrortámadások egyik gyanúsítottjaként. Az új-zélandi rendőrség közölte, hogy három férfit és egy nőt vett őrizetbe, és az egyik férfi ausztrál. Az indonéz külügyminiszter közölte, hogy a Maszdzsid al-Núr mecsetben hat indonéz állampolgár tartózkodott a merénylet idején, közülük háromnak nem esett bántódása, a másik hármat még keresik.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott részvéttáviratban Áder János azt írta: mély megrendüléssel értesült a Christchurchben elkövetett kegyetlen merényletekről, amelyek számos ártatlan ember életét követelték.

„Magyarország népe nevében és a magam részéről is ezúton szeretnék őszinte részvétet nyilvánítani az áldozatok családtagjainak és barátainak, Új-Zéland valamennyi polgárának.”

– írta az államfő.

Hozzátette, hogy e nehéz órákban mindnyájan együtt érzünk azokkal, akik az értelmetlen terrortámadásban elveszített szeretteiket gyászolják. Lélekben ott vagyunk velük, és osztozunk fájdalmukban, a merénylet sérültjeinek pedig mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánunk – írta Áder János részvéttáviratában.

Az új-zélandi Christchurchben két mecsetnél összesen 40 ember vesztette életét fegyveres merényletben helyi idő szerint péntek délután. Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült. Négy embert őrizetbe vettek.