Jom Kippuri lövöldözés Németországban: két halott

Két áldozatot követelt egy zsinagógai lövöldözés a zsidóság legszentebb napján a kelet-németországi Halle-ban.

Legalább két ember életét vesztette, miután egy ismeretlen támadó agyonlőtte őket Halle városában a zsinagóga közelében, Jom Kippur napján. Az egyik áldozat egy férfi, akit egy gyorsétkezdénél lőtt le, a másik egy nő, akit a temető szomszédságában ölt meg.

A rendőrség egyelőre egy férfit őrizetbe vett, de nem kizárt, hogy az elkövetőnek társai is akadtak, akik még szabadlábon vannak.

A gyilkosság miatti nyomozást közben az államügyészség vette át – írja a Spiegel Online. A lap információja szerint ez „az ügy rendkívüli jelentősége miatt” történt, hiszen „a szövetségi köztársaság belső biztonságát érintő erőszakos cselekményről” van szó.

Halle-i támadó, fotó: Twitter

Az incidensről amatőr videó is készült.

A szemtanúk szerint a támadó katonai álcaruhában, fején sisakkal lépett akcióba, amikor megpróbált behatolni a zsinagógába. A bejáratnál lévő biztonsági intézkedések azonban ezt megakadályozták – nyilatkozta a német lapnak Max Privorozki, a hallei zsidó hitközség elnöke.

A zsinagógában a támadás elkövetésekor 70-80 ember tartózkodott.

A német szövetségi kormány megrendülten értesült a támadásról. Steffen Seibert kormányszóvivő „rettenetesnek” nevezte a történteket, és reményét fejezte ki, hogy a rendőrség mihamarább elfogja a tetteseket.

Az Európai Parlament egyperces néma csenddel emlékezett meg a hallei antiszemita támadás áldozatairól. David Sassoli, az EP elnöke elmondta: gondolatban Németországgal, a német rendőrséggel és a németországi zsidó közösséggel vannak.

Ali Özkök on Twitter: „Footage from the shooter in #Halle, #Germany. Via @MDRAktuell pic.twitter.com/3z8CRsWP7V / Twitter”

Footage from the shooter in #Halle, #Germany. Via @MDRAktuell pic.twitter.com/3z8CRsWP7V

A helyi rendőrség szerint a támadó a lövöldözés után autóval menekült. Az elkövető után hajtóvadászatot indítottak.

A rendőrségi szóvivő szerint számos lövés eldördült, a kezdeti információk szerint a tettes elmenekült Lipcse irányába, éppen ezért mindenkit arra kértek, maradjon az otthonában, amíg a gyilkos kézre kerül. A hatóságok lezárták Halle fő vonatállomását is.

Az incidens 12h-kor a Humboldstrassén történt, ami zsinagógának és zsidó temetőnek is otthont ad. A Bild szerint a támadó géppisztolyt használt, majd gránátot is dobott a temető területére.

A lap szerint Halle és Lipcse között fekvő Wiedersdorfból is érkezett lövöldözésről jelentés.

Halle rendőrsége később tweetben jelentette be, hogy egy férfit őrizetbe vettek a támadással kapcsolatban, az azonban nem mondták, más gyanúsítottjaik is vannak-e. A Spiegel információja szerint legalább két tettesről van szó. A rendőrség továbbra is azt kéri a helyi polgároktól, hogy maradjanak otthonaikban.

Polizei Halle (Saale) on Twitter: „Unsere Kräfte haben eine Person festgenommen.Bleiben Sie trotzdem weiterhin wachsam. Wir sind mit starken Kräften in und um #Halle präsent und stabilisieren die Lage, bis alle Informationen gesichert vorliegen.#hal0910 / Twitter”

Unsere Kräfte haben eine Person festgenommen.Bleiben Sie trotzdem weiterhin wachsam. Wir sind mit starken Kräften in und um #Halle präsent und stabilisieren die Lage, bis alle Informationen gesichert vorliegen.#hal0910

A támadás a zsidóság legszentebb napján történt, amikor a hívek a zsinagógákban, böjtölve imádkoznak bűneik bocsánatáért.