Mialatt Irán tüntetőkre lő, Európa fizet a gyilkosoknak

A napokban tetőfokára hágott a teheráni tüntetőket visszaszorítani próbáló rendvédelmi erők brutalitása, és 40 éve nem látott erőszaknak lehetünk tanúi.

A világ jóérzésű polgárainak fel kellene háborodniuk az ellen az erőszak ellen, amit az iráni kormány vet be az ellene tüntetőkkel szemben. A tüntetések országszerte azután kezdődtek, miután az állam drasztikusan és önkényesen emelte fel az üzemanyag árát. Az ország nagyobb városainak utcáit ellepő tüntetőkkel szemben a biztonsági erők és az Iszlám Forradalmi Gárda fegyveresei is felléptek. Nem hivatalos jelentések minimálisan száznyolcvan, de akár négyszázötven halottról és kétezer sebesültről számolnak be, hétezer tüntetőt pedig letartóztattak – írja Jonathan S. Tobin a Jewish News Syndicate oldalán.

Hírek az iráni helyzetről egyre ritkábban jönnek, tekintettel arra, hogy a kormány lekapcsolta az internet szolgáltatást.

Az iráni kétségbeejtő helyzetnél talán még meglepőbb a nyugat-európai államok hozzáállása az iráni rezsimhez. Az Egyesült Államok az Irán elleni szankciók további szigorítását helyezte kilátásba, részben annak érdekében, hogy az iszlamista rezsim hagyjon fel a nukleáris programjával, részben pedig azért, hogy az erőszak megszüntetésére bírja az ország vezetését. Európa azonban nem csak érdektelenséget mutat az iráni események felé, de a pénzt is szabadon áramoltatja Teheránnak.

Trump: Irán azt hiszi, a világ nem veszi észre a tragédiát

Washington már korábban támogatásáról biztosította a tiltakozó akciók résztvevőit.

Csak a legutóbbi napokban hat további ország csatlakozott az amerikai szankciók elleni európai fellépést szorgalmazó csoporthoz. Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Norvégia és Svédország mind felvételi szándékát jelezte az Instrument in Support of Trade Exchanges, rövidített nevén INSTEX programba, melynek alapítói, Anglia, Franciaország és Németország ezt a programot használják az Iránnal való szabadkereskedelmi folyamatokhoz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezek az országok a jövőben úgy fognak tudni Iránnal kereskedni, hogy sem az amerikai dollárhoz, sem az amerikai pénzügyi rendszerhez semmilyen módon nem kell kapcsolódniuk.

Tüntetők egy lángoló autónál Teheránban 2019. november 16-án, miután a kormány az üzemanyagárak jelentős emelését és a jegyrendszeralapú tankolás bevezetését helyezte kilátásba. Fotó: MTI

Ez akár még ártatlannak is hangozhatna, ha nem arról szólna a törekvés, hogy szabadon vásárolhassanak olajat Irántól. Természetesen ezt nem vallják be, döntésüket azzal magyarázzák, hogy a 2015-ben aláírt egyezmény, mely elvileg megakadályozta volna, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen, még mindig érvényes és működőképes. A valóság azonban nem ezt mutatja.

Európa nem akarja a világot megóvni az iráni atomtól. Európa mindösszesen profitálni kíván egy brutális, önkényuralmi rezsimből, amely elnyomja polgárait és amely a legnagyobb támogatója a különböző terrorszervezeteknek.

Hogy mennyire így van ez, már akkor látható volt, mikor 2015-ben Obama, amerikai elnök megkötötte a hírhedt egyezményt. Ekkor európai üzletemberek szinte özönlöttek az országba a kecsegtető haszon reményében. Cseppet sem érdekelte őket Irán világuralmi ambíciója, a Közel-Keletet módszeresen szétzúzó erőszakpolitikája. A profit érdekelte őket csak és kizárólag.

Igen ám, de akkor a várva várt aranyláz elmaradt. Hamar észrevették a haszonlesők, hogy az iráni ajatollahokkal nem könnyű szót érteni. Meg aztán a biztonságot sem garantálta igazán senki egy olyan országban, ahol törvény csak mutatóban létezik.

Miután Trump, amerikai elnök felmondta a megállapodást, Európa különösen furcsa helyzetben találta magát: vagy a világ legerősebb országának és legnagyobb gazdaságának fordít hátat, vagy lemond az iráni profitvadászatról. A legtöbb európai ország helyesen döntött, bár különböző bartermegállapodásokkal megpróbálták megkerülni az amerikai szankciókat.

A sajnálatos valóság azonban az, hogy az INSTEX ugyanolyan pénz-pumpa Irán számára, mint a korábbi, még Obama által kötött megállapodás. Az INSTEX mellett ugyanis Irán vezetése kellő kereskedelmi forgalomhoz jut, miközben minden gond nélkül zsarnokoskodik a népen, gyilkol és kínoz, fenyegeti Izraelt és már amerikai szövetségeseket.

Az már csak érdekesség, hogy a Trump külpolitikáját bírálók és az iráni atommegállapodás korábbi támogatói rendre Izraelt kritizálják humanitárius okokra hivatkozva, most pedig, az iráni rezsim brutalitását látva egyáltalán nem hallatják hangjukat.

Irán rakéták telepítésére használja az iraki káoszt

Amerikai források szerint Irán olyan rakétákat telepített Irakban, amelyek veszélyt jelenthetnek Izraelre és a közelben állomásozó amerikai csapatokra.