Orosz-török járőrözés kezdődött Északkelet-Szíriában

Az október 22-i orosz-török memorandum értelmében a török zónától keletre és nyugatra fekvő határszakasz ellenőrzését orosz katonai rendészek és szíriai határőrök vették át.

Megkezdődött az orosz-török közös járőrözés az északkelet-szíriai határövezetben — közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium az MTI szerint.

Az öt orosz és négy török páncélozott gépkocsiból álló oszlop helyi idő szerint délben indult el Derbesziából. A 110 kilométeres útvonalon 40-60 kilométeres sebességgel haladnak a csapatok.

Ahogy lapunk is beszámolt róla korábban, Szíria északkeleti részén október 9-én éleződött ki a válság, amikor Törökország a Béke Forrása kódnéven offenzívát indított a kurd önvédelmi milíciák ellen. Az október 17-i amerikai-török megállapodás alapján Ankara felfüggesztette a hadműveletet, hogy a kurdok kivonhassák erőiket az általa ellenőrzött 30 kilométeres határ menti övezetből.

Az október 22-i orosz-török memorandum értelmében pedig a török zónától keletre és nyugatra fekvő határszakasz ellenőrzését orosz katonai rendészek és szíriai határőrök vették át.

Az oroszok emellett, a megállapodásnak megfelelően segédkeztek a kurdok és fegyverzetük 30 kilométeres visszavonásában, aminek határidő előtti befejezéséről kedden tett bejelentést Moszkva. Ezt követően megkezdődött a kijelölt orosz-török járőrözési útvonal aknamentesítése és légi felderítése.

Kőolaj körüli feszültségek

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki moszkvai sajtóértekezletén megismételte azt a korábban már megfogalmazott vádat, miszerint az USA — az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc „leple alatt” –kőolajat exportál illegálisan Szíriából.

„Saját szankcióikat megkerülve az amerikaiak havonta több mint 30 millió dollár értékben csempésznek ki Szíriából, és a belátható jövőben nem szándékoznak elhagyni ezt a környéket”

— mondta.

Asszad: Trump a legjobb amerikai elnök

A szír elnök csütörtöki televíziós interjújában kijelentette: a politikájával nem ért egyet, de „nincs is jobb egy átlátható ellenségnél.

Korábban a Pentagon közölte, hogy továbbra is ellenőrzése alatt szándékozik tartani az északkelet-szíriai olajmezőket. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezzel kapcsolatban hangoztatta: ellentétes a nemzetközi joggal a szíriai amerikai katonai jelenlétnek a lelőhelyek fenntartása ürügyén való fenntartása. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint ezzel szemben az orosz jelenlét „a nemzetközi jog összes követelményének és normájának feltétlen tiszteletben tartásán” alapul.

Megérkeztek az Sz-400-as rakéták Törökországba

Mindeközben arról is hírek láttak napvilágot, hogy Oroszország határidő előtt befejezte az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer ütegeinek szállítását Törökországba.

Alekaszndr Mihejev, a haditechnikát exportáló Roszoboronekszport orosz állami vállalat vezérigazgatója pénteken újságírókat emlékeztette: az Sz-400-as négy üteg megvásárlásáról 2017-ben megkötött szerződés értéke 2,5 milliárd dollár.

Ez minden idők legjelentősebb fegyvereladási üzlete Oroszország és egy NATO-tagország között, amely miatt az Egyesült Államok kizárta Törökországot az F-35-ös vadászgép-fejlesztési programjából.

Hulusi Akar török védelmi miniszter csütörtökön bejelentése szerint az Sz-400-asok rendszerbe állítását jövő tavaszig fogják előkészíteni.