Török fenyegetés: Európa kiakadt, a kurdok hátba szúrásról beszélnek

Az Európai Unió határozottan ellenzi a bejelentett török hadműveleteket Észak-Szíriában. Az Egyesült Államok már ki is vonta katonáit két megfigyelőállomásról, és közölte: nem védik meg a szíriai kurdokat.

A tervezett török katonai beavatkozás aláásná a helyzet rendezését szolgáló politikai erőfeszítéseket és súlyosbítaná a civilek szenvedését – közölte hétfőn az EU külügyi szolgálatának szóvivője.

Az ügy előzménye: Erdogan török elnök vasárnap este telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel az Eufrátesz folyótól keletre közösen létrehozandó szíriai biztonsági övezetről, miután a török elnök fenyegetően bejelentette: országa elégedetlen a folyamat előrehaladtával,

a közös járőrtevékenység időhúzás, ezért Ankara nemzetbiztonsági érdekből akár rövid időn belül hadműveletet indíthat a területen.

Ankara fő célja a kurd fegyveres koalíció kiszorítása a területről, illetve egy ütközőzóna, egy biztonsági övezet megteremtése, ahol elhelyeznék a Törökországban lévő szíriai menekülteket. Korábban a kurdok azt közölték, hogy felveszik a harcot a török erőkkel, amennyiben behatolnak Szíria északkeleti részébe.

Erdogan: az amerikai csapatok elkezdtek kivonulni Északkelet-Szíriából a török hadművelet előtt

Washington előzőleg közölte, hogy az Egyesült Államok nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe.

„A fegyveres konfliktus kiújulása nem csupán a szíriai polgárok szenvedésének fokozódását vonná maga után, illetve azt, hogy sokan ismét a lakóhelyük elhagyására kényszerülnének, de súlyosan ártana a konfliktus megoldását célzó politikai erőfeszítéseknek is” – figyelmeztetett azonban Maja Kocijancic uniós szóvivő.

Hangsúlyozta, noha az EU elismeri Törökország legitim biztonsági aggályait, a szíriai helyzet rendezése egyedül politikai úton képzelhető el, katonai erővel nem. Emellett pedig támogatásáról biztosította a szíriai állam területi egységét és szuverenitását.

Mint arról beszámoltunk, Amerika – legalábbis Erdogan bejelentése szerint – elkezdett kivonulni Északkelet-Szíriából, miután Washington előzőleg közölte, hogy az Egyesült Államok nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe.

Közben egy amerikai tisztségviselő elmondása szerint az Egyesült Államok arról tájékoztatta az általa támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres koalíciót, hogy az amerikai katonák nem fogják megvédeni a kurdokat Északkelet-Szíriában a török támadásoktól.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője vasárnap esti közleményében tudatta: nem támogatják és nem bonyolódnak bele a várható török hadműveletekbe Észak-Szíriában. „Mivel az Iszlám Állam ‘kalifátusát’ már legyőzték, az Egyesült Államok hadereje a közvetlen térségben többé már nem lesz jelen” – fogalmazott az elnöki hivatal közleménye.

A Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) hátba szúrta az Egyesült Államok hétfői bejelentésével, amely szerint az amerikai erők nem bonyolódnak bele Washington szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe – e meggyőződésének adott hangot hétfőn a kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet.

„Biztosítékokat kaptunk az Amerikai Egyesült Államoktól, hogy nem hagy helyet semmilyen török katonai műveletnek a régió ellen” – mondta az al-Hadasz televíziós csatornának adott interjúban Kino Gabriel SDF-szóvivő. „De a mai (amerikai) nyilatkozat meglepetésként ért, és azt mondhatjuk, hogy hátba szúrással ért fel az SDF számára” – tette hozzá.

Törökország csapatokat és fegyvereket vont össze a Szíriával szomszédos határra

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton bejelentette, országa hadműveleteket indít az Egyesült Államok által támogatott kurd fegyveres koalíció ellen.