Asszad: Trump a legjobb amerikai elnök

A szír elnök csütörtöki televíziós interjújában kijelentette: a politikájával nem ért egyet, de „nincs is jobb egy átlátható ellenségnél.”

Basar al Asszad szír televíziónak adott nyilatkozatában az eddigi legjobb amerikai elnöknek nevezte Donald Trumpot — írja az Arutz7.

„Nem a politikai döntései miatt tartom jó elnöknek, hanem azért, mert ő a legtranszparensebb. Számos amerikai elnök követett el politikai hibákat és bűnöket a múltban, mégis Nobel-díjt nyertek értük.”

— szögezte le a szír elnök a televízióműsorban.

Aszad szerint Trump nyíltan kimondja: „olajat akarunk”, „meg karunk szabadulni egy bizonyos embertől”, „pénzért cserébe ezt és ezt a szolgáltatást nyújtjuk”, és az úgy is van. Ez az amerikai politika.

„Mi is lehetne jobb, mint egy átlátható ellenség?”

A szír vezető az Iszlám Állam fejének, Abu Bakr al-Baghdadinak likvidálásához vezető amerikai akcióra is kitért, mellyel kapcsolatban sietett tisztázni: „Semmi közünk nem volt hozzá. Nincs kommunikáció köztünk és amerikai tisztek között, sőt még azt sem tudjuk megerősíteni, hogy valóban végeztek-e vele, vagy sem.”

Aszad hozzátette: az ISIS változtathat nevet, és koronázhat magának új vezetőt, de „az ideológia továbbra is élni fog.”

A Pentagon nyilvánosságra hozta az al-Bagdadi likvidálásakor készült videók egy részét

Amikor a terrorista vezér érzékelte, hogy az amerikai katonák közelednek, két gyermekével és két feleségével együtt felrobbantotta magát az épület alatti alagútban.

A szír elnök az észak-szíriai konfliktussal kapcsolatban világossá tette: célja a kurdok által ellenőrzött területek visszafoglalása, de erre csak fokozatosan kerül majd sor. Aszad szerint a Törökország és Oroszország közötti tűzszünet célja a kurd milíciák visszaszorítása 30 kilométerre a török határtól, és ez is egy lépés Damaszkusz terveinek megvalósításában.

„Mi fogjuk uralni ezeket a területeket.”